С Какво разказваше горилата Маркета Пилатова учи децата да се

...
С Какво разказваше горилата Маркета Пилатова учи децата да се
Коментари Харесай

Най-добрата чешка детска книга за 2020 г. излезе на български

С „ Какво разказваше горилата ” Маркета Пилатова учи децата да се вслушват в другите от тях 
„ Какво разказваше горилата ” стана книгата на 2020 година за деца и младежи в Чехия и завоюва премията „ Злата стуха ”. Много бързо тя излезе на български в превод на Деница Проданова и издание на „ Персей “.
 Изцелителят дълбае в човешката душа " Изцелителят " дълбае в човешката душа
Един от най-големите фламандски писатели – Кун Петерс, идва за присъединяване във фестивала „ Пловдив чете “ на 1 октомври...
Понг е мъжка горила, израсла като част от персоналната сбирка на шейх милионер. Без каквито и да е знания за живота на горилите, доближените на шейха хранят Понг само със сладкиши и газирани питиета. За да се отърват от него след един случай, те го изпращат в Прага.
Пражкият зоопарк е измежду най-хубавите в света, само че пред Понг тук се появяват други провокации. Той би трябвало да се впише в горилското семейство, без да има такива умения, защото майка му е убита в джунглата още до момента в който е бил горилско бебе, а самият той е бил продаден в изгнание.
Авторката обръща фокуса и кара дребни и огромни да се замислят над всяко свое деяние. Приказката, която основава, е преди всичко за умеенето да се изслушваме един различен и да сме наясно с потребностите си. Чрез облика на Понг тя оказва помощ на най-малките да осъзнаят, че всички ние сме елементарно раними, когато другите не ни одобряват. Понг става и въплъщение и на безсърдечното отношение на хората към околния свят. „ Какво разказваше горилата ” демонстрира на децата какво е съчувствие и състрадание. Затова и краят на историята – за разлика от действителния случай, по който е основан, е сърдечен и оптимистичен. Така превзема с положително и заживява в сърцето на всяко дете.
„ Какво разказваше горилата ” получи най-високата оценка
 Не се опасявай от раздялата Не се опасявай от раздялата
След 10 години взаимен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуща поради друга же...
Историята стана книга на годината за деца и младежи в Чехия. Тя завоюва влиятелния конкурс за детска литература „ Злата стуха ”. „ Това се дължи на умеенето на Маркета Пилатова – написа уеб сайтът iLiteratura.cz, - да поглежда от непредвиден ъгъл към нетрадиционни тематики. Онова, което интересува авторката, са връзките сред хората, съмненията в човешката душа, тематиката за родния дом и различността. В резултат се ражда и тази книга, която има психическа мощ и най-много, достоверен сюжет с животни за идентичността, история, която ще заинтригува дребните, само че и огромните. ”
Маркета Пилатова е измежду най-известните модерни чешки писателки  
Дългогодишният ѝ престой в Аржентина и Бразилия повлиява стила ѝ на писане, като му придава доста детайли на магичния натурализъм. Всяка нейна книга се трансформира в събитие при излизането си в Чехия. Харесвани от рецензия и читатели са дебютът ѝ „ Жълтите очи водят към дома ” или да вземем за пример „ Моята най-любима книга ” – и двете излезли и на български в превод на Деница Проданова. „ Какво разказваше горилата ” е най-новата книга на авторката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР