С изтеглянето на руските войски от покрайнините на Киев и

...
С изтеглянето на руските войски от покрайнините на Киев и
Коментари Харесай

Едва 17% от украинските бежанци обмислят да останат в Полша

С изтеглянето на съветските войски от покрайнините на Киев и Харков - двата най-големи града в Украйна, от ден на ден бежанци считат, че е по-безопасно да се върнат в страната, оповестява " Икономист ".

През двете седмици до 23 май броят на украинците, завърнали се вкъщи от Полша (345 000), е надхвърлил броя на тези, които влизат в Полша (253 000). В прилежащите страни също се следи сходна наклонност. Много от завръщащите се показват, че просто желаят да видят се видят с околните си. Мъжете в бойна възраст нямат право да напущат Украйна. В резултат на това 94% от бежанците в Полша са дами и деца.

От началото на войната Полша е приела 3,5 милиона бежанци от Украйна - повече от всички други страни от Европейски Съюз взети дружно. Стотици хиляди новодошли продължиха към други западни страни или се завърнаха вкъщи, само че все пак ресурсите на Полша към този момент са на лимита. Големите градове наоколо до границата, където са се заселили множеството украински бежанци, се пукат по шевовете. План, направен преди няколко години от общинските чиновници във Варшава, предвиждаше, че популацията на града ще нарасне с до 250 000 души до края на това десетилетие. Тази цифра обаче беше достигната единствено след три седмици война в Украйна.
 Спада броят на украинските бежанци, бягащи към Полша
Спада броят на украинските бежанци, бягащи към Полша

В неделя 28 500 са минали в Полша

Въпреки това напрежението сред локалните поданици и новодошлите е удивително ниско. По улиците на Варшава украинските флагове са толкоз постоянно срещани, колкото и полските. Сцени от касапницата в Украйна, предавани във вечерните вести всеки ден, отекват надълбоко измежду поляците, припомняйки мемоари за немски и руски зверства по време на Втората международна война.

Около 600 000 украинци са настанени при полски фамилии. Останалите живеят при другари или родственици, в общежития, хотели и курорти или сами. В градските региони обаче напорът ускори дефицита на жилища и увеличи цените. Наемите във Варшава са се повишили приблизително с над 40% спрямо преди година, а предлагането на парцели чартърен е намаляло.

Работата не е толкоз огромен проблем. Икономиката на Полша набъбна с 8,5% през първото тримесечие на тази година спрямо година по-рано. Безработицата е 3% - третата най-ниска в Европейски Съюз по данни на Евростат.

Най-малко 145 000 украинци, а може би и до 200 000, към този момент са намерили работа.
 Кметът на Варшава желае спомагателна поддръжка и съгласуваност за бежанците
Кметът на Варшава желае спомагателна поддръжка и съгласуваност за бежанците

В Полша повече се импровизирало съгласно него

Войната докара до дефицит на служащи в браншове като индустрията и строителството. От 110 000 украински водачи на камиони, които са работили в Полша преди войната, към 40 000 са се прибрали да се бият вкъщи. Поне част от дамите украинки могат да се заемат с работа, заемана преди от украински мъже.

Много украинци обаче не желаят да се обвързват с работа, тъй като се надяват скоро да се върнат в страната си. Едва 17% декларират, че желаят да се открият в Полша вечно , съгласно изследване. По-малко от половината са записали децата си в полски учебни заведения, до момента в който останалите не престават да учат отдалечено в украински образователни заведения. Най-малко 500 000 украинци не са кандидатствали за полски идентификационен номер, който би им дал право на здравни грижи, обществена помощ, в това число месечна помощ от 500 злоти (114 долара) на дете и право да открият бизнес.

Дори и тези, които се връщат в Украйна, обаче признават, че може да се наложи да избягат от съветския обстрел още един път. " Знам, че може да се наложи да се върна тук след два дни, само че кой знае? ", споделя козметичката Наталия, която се готви да се качи на влака за Украйна.

Засега, наподобява, вярата надвива над отчаянието. Билетите за единствения пряк трен до Киев са изчерпани за идващия месец.
 Украинци започнаха да се завръщат
Украинци започнаха да се завръщат

Това става за първи път от началото на войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР