С израелските въздушни удари в ескалиращия конфликт между Израел и

...
С израелските въздушни удари в ескалиращия конфликт между Израел и
Коментари Харесай

Globalnews: Войната в Близкия Изток вещае световен шок с цените на петрола и храните

С израелските въздушни удари в нарастващия спор сред Израел и Хамас в сряда, специалистите предизвестяват за скок в цените на петрола и храните и инфлационен напън като евентуална последица от продължаващите военни дейности. Това написа канадското издание Globalnews в собствен материал за спора и последствията от неговата възможна ескалация върху международната стопанска система.

Във вторник основният икономист на Международния валутен фонд, Пиер-Оливие Гуринша, сподели, че е „ прекомерно рано “ да се оцени въздействието върху световния стопански напредък от дългогодишния спор.

Но МВФ „ следи обстановката от близко “ и означи покачването на цените на петрола при първите вести за кървавия спор.

„ Виждали сме това в предходни рецесии и спорове. И несъмнено, това отразява евентуалния риск, че може да има спиране на производството или превоза на нефт в района “, сподели той.

Междувременно президентът на Световната банка Аджай Банга сподели във вторник, че спорът Израел-Хамас е непотребен световен стопански потрес, който ще затрудни централните банки да реализират " меки кацания " - закъснение, което заобикаля криза - в доста стопански системи, в случай че се популяризира.

„ Това е филантропична покруса и е стопански потрес, от който не се нуждаем “, сподели Банга пред Ройтерс в коридорите на годишната среща на Международния валутен фонд на Световната банка в Мароко.

Централните банки „ започнаха да се усещат малко по-уверени, че има опция за меко приземяване, а този спор просто го прави по-трудно “, сподели Банга.

Рори Джонстън, създател на онлайн компанията за проучване на петрола Commodity Context, означи, че въздействието на спора върху цените на петрола е неотложно.

„ Той изстрелва нагоре цените на петрола “, сподели той пред Global News в сряда. „ Непосредствената краткосрочна реакция, както видяхме, беше към $3-4 на барел нарастване на цената на световния недопечен нефт след уикенда. “

Въпреки че регионът не създава доста нефт, паниката е, че насилието може да се прелее в политиката към пазара на недопечен нефт и да навреди на световните линии на доставки.

След първичните разтърсвания, дължащи се на спора, обаче, цените на петрола се намалиха през последните дни, помагайки за понижаване на инфлацията и подкрепяйки Уолстрийт.

Барел американски недопечен нефт поевтиня с два % до 84,27 $. Суровият нефт Brent, интернационалният стандарт, падна с 1,4% до 86,42 щатски $ за барел в ранния следобяд на търговията в сряда.

Цените се намалиха леко във вторник, откакто Саудитска Арабия съобщи, че работи с районни и интернационалните сътрудници, с цел да предотврати ескалация, и удостовери напъните си за стабилизиране на петролните пазари.

Накъде могат да тръгнат цените на петрола оттук насетне

Джонстън споделя, че до момента в който краткосрочната, внезапна реакция на пазарите към рецесията можеше да се чака, средносрочните трендове зависят от това по какъв начин реагират някои от другите играчи в този спор.

По-специално той сподели, че наблюдаващите би трябвало да прегледат доколко Иран, който неотдавна усили износа си на нефт, се намесва в спора.

„ Една от главните трендове, които наблюдавахме до момента тази година, беше трагичното нарастване, към 500 000 до 700 000 барела дневно, в иранското произвеждане и експорт на недопечен нефт. И това е видимо, тъй като няма публична смяна в позицията на Вашингтон за глобите против Иран “, сподели той.

Ако Иран играе по-голяма роля в продължаващия спор, Джонстън сподели, че Техеран е изправен пред риска Съединени американски щати да затегнат глобите, което може да засегне международните доставки на нефт.

Джонстън сподели, че спорът може също по този начин да заплаши евентуална договорка сред Саудитска Арабия и Израел за нормализиране на връзките сред двете страни.

Ако израелските бомбардировки на Газа продължат със същото движение, Джонстън счита, че Саудитска Арабия може да се окаже част от коалиция от арабски страни, които упражняват някакъв тип напън върху Израел да приключи офанзивите против Газа.

„ Колкото повече се утежнява политиката там, толкоз по-трудно ще бъде за Саудитска Арабия да продължи да поддържа тази договорка “, сподели той.

Експерти също по този начин предизвестиха, че несигурността към цените на петрола може да докара до инфлационен напън и повишаване на цените на храните, които към този момент бяха подложени на стрес заради войната в Украйна и отдръпването на Русия от Черноморската зърнена договорка.

„ Миналата година тези съществуващи инфлационни опасения и усложнения във веригата на доставки бяха засилени от нахлуването на Русия в Украйна и последвалия енергиен и хранителен потрес. Мисля, че това води до същата угриженост “, сподели Джонстън.

„ Вече сме в политически провокационен миг, както във връзка с растежа, по този начин и на инфлационния напън, а в този момент геополитическите рецесии не престават да се развиват спираловидно, “ обобщава Джонстън.


Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР