С изпускането на срока, в който е трябвало да подаде

...
С изпускането на срока, в който е трябвало да подаде
Коментари Харесай

Изпълнителят за ремонта на Ларгото няма да бъде наказан за забавянето

С изпускането на периода, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), Министерството на културата на процедура опрости 754 хиляди лева наказателна клауза на изпълнителя за забавения ремонт на античния комплекс Ларгото в центъра на София.

Ларгото
С определение на Върховен касационен съд от предишния понеделник (в прикачения файл), Министерството на културата ще би трябвало и да заплати над 73 хиляди лева разходи по делото, което се точи от 2017 година. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване, откакто искът на държавната институция беше отритнат на две инстанции.

Ларгото - признато на " степен на значително довеждане докрай "

Обектът е бил признат за приключен без забележки, министерството вижда проблемите по-късно, а след това губи правосъдни каузи. Ларгото беше публично намерено през април 2016 година, а първото дело против изпълнителя - обединяването от 5 компании " Антична Сердика " ДЗЗД, е заведено през януари 2017 година след одит на Агенцията за държавна финансова ревизия. Стойността на реконструкцията е над 15 млн. лева, обезпечени посредством европейската оперативна стратегия " Регионално развиване ", беше оповестено на формалното му разкриване през април 2016 година

През февруари тази година Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойката, откакто Софийският апелативен съд удостовери решението на Софийския градски съд, че няма съображение за за желаната наказателна клауза от компанията - реализатор.

Според подписания контракт при започване на април 2015 година министерството се съгласява, че за дата на привършване на строителството ще се счита подписването на Акт пример 15. Строителите и ведомството в началото се договарят, че обектът би трябвало да е приключен за 200 календарни дни. Но след това поради наложили се пет прекъсвания, крайният период се удължава до 20 януари 2016 година

Според контракта до този период строителството би трябвало да е " до степен на значително довеждане докрай ". Само в случай че тази степен не е реализирана, и то по виновност на изпълнителя, той дължи неустойки за неспазени периоди.

С контракта министерството се е съгласило, че не би трябвало да се чака окончателното приемане на обекта с позволение за прилагане и издаване на Акт 16 от държавния строителен надзор, с цел да се освободи строителят от отговорност.

На 25 януари 2016 година приемателна комисия подписва акт за " определяне годността за приемане на градежа обр.15 ". Актът е подписан от представители на възложителя (Министерство на културата), на проектанта, на строителя и на строителния контрол без забележки, не са направени констатации за дефекти - това се показва в претекстовете и на двете правосъдни инстанции – Софийския градски и Софийския апелативен съд.

Министерството на културата пробва да шмекерува

Пред Министерството на културата остава последна опция – да се извърнат към Върховния касационен съд. Срокът за това е изминал на 12 март 2019 година и с предписание от 21 март Софийският апелативен съд връща жалбата на министерството, защото приема, че е подадена с един ден забавяне.

Министерството апелира окончателното преустановяване на делото пред Върховен касационен съд, само че съдът отхвърля жалбата, а от претекстовете му се вижда, че държавната институция се е пробвала да влезе в ролята на процесуален хитрец, отбелязва " Капитал ".

Първо – жалбата на Министерството на културата е била импортирана " на ръка ", само че не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд, освен това ден след крайния период.

Пред Върховен касационен съд от министерството са пробвали друга версия – жалбата е изпратена в период, само че по пощата. За задачата са показали ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с адресант К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд, за който съдът декларира, че " е с изцяло нечетлива дата на положения датов щемпел и съответна пощенска работа ".

Върховен касационен съд слага още и резонния въпрос какво е правил този плик в Министерството на културата, в случай че се твърди, че с него е била изпратена жалбата до съда (т.е. пликът е трябвало да се намира в съда).

На последно място Върховен касационен съд отхвърля и показаната от Министерството на културата противоположна квитанция, тъй като на нея липсват както изходящо клеймо, по този начин и удостоверение за снабдяване.

От Министерството на културата са дали отговор пред " Капитал ", че по случая тече дисциплинарна инспекция.

Има ли връзка с обвиняванията на Българска социалистическа партия

През декември 2016 година Агенцията за държавна финансова ревизия излиза с отчет след инспекция, в която установи забавяния и грешки в документите по поръчката. Проверката е назначена от Софийската градска прокуратура, която обаче отхвърля да образува следствие по случая, отбелязва " Капитал ".

През януари 2019 година депутатът от Българска социалистическа партия и публицист Елена Йончева пусна записи по какъв начин съгласно нея през 2016 година като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява страната с най-малко 700 хиляди лева, като опрощава наказателна клауза на компанията - строител на Ларгото, и дава инструкции по какъв начин да се фалшифицират документи.

Тогавашният титуляр на ведомството и настоящ ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание Вежди Рашидов разгласи, че поради закъснение по времето на кабинета на Пламен Орешарски е желал работата да се довърши " безшумно и умерено ", с цел да няма загуба на пари от еврофондовете. После беше заведено делото за неустойки.

През април Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане, тъй като липсвали данни за осъществено закононарушение. Самият Банов твърди, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.

През февруари Йончева внесе сигнал, подписан и от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, до ОЛАФ. Тя разгласи, че и записите, и документите, които е събрала, са безспорни, и изиска независимо следствие.

През юли в изявление за в. " 24 часа " новият началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек съобщи, че следствието против Банов най-вероятно няма да докара до съд, тъй като записът не бил автентичен.

Близо четири години след завършването му, Ларгото продължава да се разрушава.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът за Ларгото (17)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР