С използване на сложна система на гласуване на местни събрания

...
С използване на сложна система на гласуване на местни събрания
Коментари Харесай

Защо Айова? или как един малък щат е от ключово значение за определяне на кандидатите за изборите в САЩ

С потребление на комплицирана система на гласоподаване на локални събрания първата конкуренция в първичните избори на демократите за президентските избори в Съединени американски щати ще се състои в Айова на 3 февруари.

Гласоподавателите в Айова не употребяват бюлетини, а вместо това провеждат локални събрания в целия щат, на които афишират избора си за президент.

Дванайсет демократи се състезават какъв да е претендентът на партията, който да се изправи против президент републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Борбата в Айова в този момент се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден претендент ще се нуждае от поддръжката на 1991 делегати, с цел да бъде избран за кандидат-президента на партията.

КАК РАБОТИ ПРОЦЕСЪТ?

Вместо да отиват в изборни секции и да пускат бюлетини, жителите на Айова се събират на разнообразни места в целия щат - учебни столови, публични центрове и всекидневни в частни домове - с цел да обсъдят кой съгласно тях би трябвало да бъде номиниран от партията им.

В Айова ще има общо над 1600 такива събрания. Резултатите ще бъдат изпратени на щатското управление на Демократическата партия, което ще пресметна по какъв брой делегати ще получи всеки претендент.

На всяко заседание гласоподавателите се разделят на групи за един или различен претендент. Ако се съберат задоволително гласоподаватели, подкрепящи един претендент, той получава един пратеник.

Избирателите, които застанат зад претендент с незадоволително поддръжка - постоянно най-малко 15 % от участниците в партийните събрания - ще би трябвало да създадат втори избор.

Тогава те ще имат три благоприятни условия: да поддържат претендент, който към този момент е получил задоволително поддръжка, да обединят сили с поддръжници на различен претендент, който още не е събрал задоволително поддръжка за приемане на пратеник, или да изоставен събранието. Този развой е прочут като " прегрупиране ".

Събранията ще се проведат едновременно и по график стартират в 20 ч. локално време на 3 февруари (1 ч. сутринта по Гринуич на 4 февруари).

ЗАЩО ВТОРИЯТ ИЗБОР Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Кой претендент е вторият избор на един или различен гласоподавател може да изиграе значима роля за крайния резултат.

В момента изследванията на изборните настройки демонстрират единствено четирима претенденти с над 15 % поддръжка в Айова. Това са някогашният вицепрезидент Джо Байдън, някогашният кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Тъй като даден претендент би трябвало да има най-малко 15 % поддръжка от участниците в събранията във всеки окръг, с цел да може да получи делегати, поддръжниците на други претенденти ще бъдат принудени да се преориентират или да изберат някой различен.

Четиримата претенденти с най-голяма поддръжка събират общо малко над 70 % от електората съгласно усреднените данни от разнообразни допитвания на национално равнище.

Това значи, че към 30 % от гласоподавателите може да бъдат принудени да създадат втория си избор всред някой от тези четирима претенденти. Това е забележителен брой, който може да даде решаваща преднина на някой от четиримата пред другите трима.

Например, в случай че сенатор Ейми Клоубъшар не получи задоволително поддръжка за делегати в множеството окръзи, кого е по-вероятно да поддържат нейните поддръжници - друга жена като Уорън или непосредствен до нейната идеология претендент като Байдън или Бутиджидж?

КАКВО Е РАЗЛИЧНО ТАЗИ ГОДИНА?

Щатското управление на Демократическата партия ще промени метода на съобщаване на резултатите тази година след недоволства от поддръжници на Сандърс през 2016 година Тогава Сандърс изгуби в Айова с дребна разлика от Хилари Клинтън, която най-после стана кандидат-президентът на демократите.

Досега представители на Демократическата партия в Айова оповестяваха единствено окончателните резултати от локалните събрания или какъв брой поддръжка е получил даден претендент след " прегрупирането ".

През 2016 година последователите на Сандърс твърдяха, че при първото броене той е имал по-висока поддръжка от Клинтън, само че след прегрупирането множеството поддръжници на някогашния губернатор на Мериленд Мартин О`Мали са били принудени да създадат втори избор и тогава Клинтън е получила превес в общата поддръжка.

За да бъде взето под внимание това недоволство, тази година демократите в Айова ще разгласят обществено и двете преброявания - кого поддържат гласоподавателите с първия си избор и какви резултати се получават, когато поддръжници на претендент с незадоволителна за сдобиване с делегати поддръжка създадат втория си избор.

Освен това, за пръв път се слага условие към претендентите да разполагат с най-малко 15 % поддръжка за приемане на делегати. В предходни години прагът се изчисляваше според от участниците и броя делегати.

Новият предел най-вероятно ще засегне претендентите с поддръжка към 10 %, които преди може и да са били задоволителни за продобиване на пратеник, само че не и в този момент.

ЗАЩО АЙОВА Е ВАЖЕН ЩАТ

Ако се гледа общата картина, размерите на Айова не дават на този щат изключително въздействие върху крайния брой делегати, които са нужни за продобиване на номинацията на демократите.

Айова изпраща 41 делегати при нужни 1991 за обезпечаване на партийната номинация. За съпоставяне Тексас дава 228, а Калифорния - 415.

Към това може да се прибави, че Айова е преобладаващо бял щат, като малцинствата съставляват под 10 % от популацията. За съпоставяне към 27 % от популацията на Съединени американски щати не са бели хора.

Айова обаче упражнява несъразмерно огромно въздействие, като гласоподава първа на първичните избори.

Историята демонстрира, че след гласуването в Айова в конкуренцията остават единствено първите трима или четирима претенденти, които са се показали най-добре там.

Щатът също така е много добър барометър за това кой ще е претендентът на Демократическата партия. Последните пет пъти спечелилият в Айова бе определен за претендента на партията за президент.

На 12-те партийни събрания на демократите, които са се провели в Айова от 1972 година, девет пъти спечелилият в щата по-късно се е оказал изборът на цялата партия.

Айова има по-слаб триумф при установяване на претендентите на републиканците. Последните трима републикански спечелили в този щат не съумяха да си обезпечат партийната номинация.

Джинджър Гибсън от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР