С изложбата „Минимализъм-BG на 37 български художници от четири поколения

...
С изложбата „Минимализъм-BG на 37 български художници от четири поколения
Коментари Харесай

Протест на художници заради нова художествена галерия в Пловдив

С изложбата „ Минимализъм-BG " на 37 български художници от четири генерации се открива новата изложба на улица „ Гладстон " в Пловдив. Куратори на експозицията са Красимир Русев и Румен Жеков.

Строителството на изложбената зала продължи близо година, а инвестицията е за към 3,5 млн. лв..

Час преди формалното разкриване Дружеството на пловдивските художници провежда арт митинг против отнетата им зала.

Протестът ще се организира пред Община Пловдив. От организацията считат, че новата изложба е тяхна, защото по тази причина има подписан и гласуван меморандум от Общинския съвет.

От Дружеството на пловдивските художници обясниха, че в началото протестните дейности са били планувани пред Галерията в часа на откриването, само че от общината са трансформирали часа и мястото му.

Отново са нарушени правата ни и се показва неуважение и цялостно неуважение към пловдивските създатели, разяснява ръководителят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

В отговор кметът на Пловдив Иван Тотев акцентира, няма за какво да се стачкува за новата художествена зала, защото общината ще я стопанисва и там ще вършат изложения от ДПХ.

Тотев, който ще участва на откриването на изложбата, настоя, че Дружеството на пловдивските художници ще изпитва усложнения да стопанисва новата изложба на ул. „ Гладстон " в града:

„ Само климатизацията не може да си заплати, ние го вършим за тяхно положително ".

Според него в случай че сдружението поеме галерията, тя ще банкрутира за 2-3 месеца: „ Ще дойдат да търсят пари от нас или от някъде другаде. Ще я затворят. 15 индивида ще работят там. Искаме 7 дни в седмицата да се работи. Да бъде приветлива, поддържана ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР