С изключително богата и разнообразна програма ще бъдат отбелязано 45-то

...
С изключително богата и разнообразна програма ще бъдат отбелязано 45-то
Коментари Харесай

Богата програма за 45-ото издание на Мездра - май

С извънредно богата и разнообразна стратегия ще бъдат маркирано 45-то издание на обичайните празници на културата „ Мездра май “. Общината е подготвила над 40 културни и спортни мероприятия, с които да задоволи желанията на поданици и посетители на Мездра от разнообразни възрастови групи.
Тази година празничната стратегия ще стартира по новаторски метод. Началото ще бъде сложено в 10:30 ч. с Панорама на образованието, където образователните заведения ще показват броя паралелки и профилите, в които деца и младежи от Общината ще имат опция да се образоват през образователна 2018/2019 година Иновацията тази година е провеждането на 4-дневенния кулинарен фестивал на усетите и ритмите „ Табиет Мездра “. От 14:30ч. до 16:30 ч. на централния площад „ България “ ще се проведат шампионати по белот и шах и надяждане. В 17:00ч. с галерия и рецитал ще бъде открит Общинският фестивал „ Магията на Мездра 2018 “. В 19:00ч. кметът на Община Мездра инж. Генади Събков ще открие първия за Мездра „ Табиет “. В часовия период 19.15 – 22.00 часа следват кулинарни презентации; концерт на Ани Сарандева, взела участие в телевизионния формат „ България търси гений “, както и на Агатангелос Агатангелу от Кипър, класиран до полуфинал на „ X Factor “- България през 2015 година. Първият ден от фестивала уредниците са нарекли „ Гръцка вечер “.
С концерт от „ Магията на Мездра 2018 “ ще стартира вторият ден от „ Табиет “ феста в Мездра - 4 май. Малко след 9 сутринта локални групи и сформира ще покажат уменията си на фестивалната сцена. През целия ден уредниците са планували голям брой концерти и кулинарни дегустации, както и доста награди за участващите в шампионатите по белот, шах и табла. Точно в 19.00 стартира Сръбската вечер от четиридневния Фест. Гост- реализатори ще бъдат „ Ритмико Бенд “, а вечерта ще бъде закрита от легендата на сръбската фолк музика Бобан Здравкович.
Балканската вечер от фестивала ще бъде на 5 май – третият ден от четиридневния кулинарен фестивал „ Табиет “. Кулинарните презентации и дегустации ще съпътстват и този ден. През целия ден разнообразни читалищни сформира от Община Мездра ще показват традициите и творчеството на обитаемоте места от Балкана до Дефилето. В края на вечерта две от най-големите музикални звезди на компания „ Пайнер “- Айшенур и Соня Немска, ще се погрижат за положителното въодушевление за жителите и гостите на Мездра.
В деня на гр. Мездра – 6 май програмата на фестивала ще стартира с тържествена света литургия в храм „ Св. Георги победоносец “ в 09:00 ч. В 10 часа пред постройката на Община Мездра, кметът инж. Генади Събков ще приветства жителите, по случай Деня на Мездра, след което ще издигне знамето на града. В празничния ден инж. Събков ще награди и трима изявени съграждани, удостоени с влиятелното отличие „ Почетен жител на Мездра “. Малко след 10.30 художникът Николай Кучков ще показа своя юбилейна галерия. От 11.30 до 14.00 часа читалищни сформира от Община Мездра, ще изпълнят фестивалната сцена. В същия период славеят на българската фолклорна музика и победител в песенния конкурс за известна македонска ария „ Пирин фолк Сандански “- Светлин Миланов също ще показа известни фолклорни песни от разнообразни райони на България.В ранния следобед до 17.00 часа уредниците на фестивала са планували няколко танцови уъркшопа и шампионата. Сдружение „ Ново потомство на гениите “ гр. Мездра ще показа младите гении на града малко преди 17.00. Фолклорната вечер, която е и последна от четиридневния фестивал „ Табиет “ ще приключи с концерт на Поли Паскова и отбор „ Чинари “.
На 8 май с церемониален концерт ще бъде маркирана 50-та годишнина от основаването на районно управление (на МВР) “ Полиция “ - Мездра. Концертът ще стартира в 17:30ч. с гост-изпълнител Мая Нешкова.
По традиция на 9 май в Мездра ще се състои тържествено честване Деня на Европа.
На идващия ден ще се проведат спортно и културно мероприятия. В 15:00ч. на спортната площадка на СУ „ Ив. Вазов “ ще стартира ІV Лекоатлетически шампионат „ Най-добрите” за деца от І-ІV клас, а в 19:00ч. в Дом на железничаря- театралния театър „ Всичко или нищо”.
На 11 май от 10.00 ч. в двора на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” ще се бъде маркиран патронния празник на образователното заведение.
Едно културно и три спортни мероприятия ще се проведат на 12 май. В с. Люти брод ще бъде маркирана 125-та годишнина на ген. Иван Кинов, а в гр. Мездра ще се проведат: Градско състезание по художествена гимнастика на детските градини, Зонален шампионат по хандбал за юноши старша възраст М 16 и Градско състезание по художествена гимнастика за деца от 7-14 години.
На 13 май в полите на красивия Туристичски комплекс „ Дядо Йоцо гледа” в с. Очин дол ще се организира тазгодишното издание на Национален фолклорен събор „ Де е българското”.
На 15 май феновете на театралното изкуство ще имат опцията да се насладят на спектакъла на държавна такса Мотана -„ Мистериите на Дон Жуан”, който ще се организира в Дом на железничаря.
На идващия ден в гр. Мездра ще се състои Градско състезание по типичен шах за възпитаници и ще бъде маркирана 70-та годишнина на ПГ по МСС. В 19:00 ч. ще стартира концерт на изявените танцьори от Представителен танцов отбор „ Мездра “.
Програмата на 17 май стартира в 10:00ч. със Смесена лекоатлетическа щафета на детските градини. В 15.00 ч. ще стартира Футболен шампионат за детските градини, а от 19.00 ч. артистът и артист Руслан Мъйнов ще показа най-големите си шлагери.
В 14:00ч. на идващия ден в Голямата заседателна зала на Община Мездра ще стартират VІІІ Майски краеведски четения.
На 19 и 20 май на АК “Калето “ ще се организира четвъртото издание на Фестивала на средновековните обичаи, обичай и просвета.
В 17:00 ч. на 22 май ще стартира концерт на надарените ученици на Центъра за поддръжка за личностно развиване.
На идващия ден в 20.30ч. ще бъде закрит ХVІІІ футболен шампионат на дребни малки врати за фирмени, квартални и селски тимове, който се организира на спортна площадка на СУ”Ив. Вазов”.
Програмата на 45-те Празници на културата „ Мездра –май “ ще приключи на празничния 24 май. От 09:30ч. ще се организира шествие на детските градини и учебните заведения, церемониален концерт на детски сформира по случай Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета, награждаване на изявени възпитаници, групи и сформира. В 19:30ч. пък ще бъдат изпратени зрелостниците от СУ ”Иван Вазов “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР