С изискано тържество варненският автомобилен клуб Флаут Аут отбеляза първия

...
С изискано тържество варненският автомобилен клуб Флаут Аут отбеляза първия
Коментари Харесай

„Флаут-Аут” отпразнува първия си рожден ден и раждането на щерката на шефа

С изтънчено празненство варненският авто клуб " Флаут Аут " означи първия си рожден ден. Празникът съответства и с раждането на първата рожба на шефа на клуба Петър Обретенов - неговата брачна половинка Анастасия му роди щерка, която ще носи името на майка си.

Събитието в прелестно заведение край морето почетоха господин Мартин Байчев, ръководител на непрекъснатата комисия за Младежки действия и спорт в Общински съвет Варна, господин Кристиан Димитров, шеф на Дирекция „ Спорт ” към Община Варна, господин Слави Славов, член на УС на БФАС, 16-те състезатели на клуба, съидейници спонсори и близки.



Още през първата си година „ Флат-Аут ” сподели, че с съображение желае да е доминант на пистата, откакто завоюва вицешампионската отборна купа на затворен маршрут и писта, а най-младият му играч Ясен Обретенов приключи трети в серията на най-бързите коли „ Макси ”.



Именно Ясен бе и основно настоящо лице на празника. На фона на видеокартина с изяви на състезателите на клуба, той срещна гостите с концепцията за основаването на Flat-Out Motorsports club, членовете на тима, достиженията и задачите.

---



Ето част от историята, респектиращата равносметка на миналата година на клуба и бъдещите упования, показани от Яен Обретенов:   

НАЧАЛОТО

„ Обединени от пристрастеността към моторните спортове и въодушевени от автомобилния водач Колин Макрей, 10 години след неговата гибел, с учредяването на този клуб поставихме едно ново начало. Ново начало съпроводено с доста предпочитание и хъс, подкрепено с голяма доза оптимизъм и очаквания, че нашите старания ще допринесат за позитивното развиване на автомобилния спорт у нас.

 

„ FLAT-OUT ”

Много от вас несъмнено се питат: „ Защо „ Flat-Out ”? ” Какво е това „ Flat-Out ”? Свързвайки го с авто спорт пък множеството мислят, че клубът се споделя „ Flat-Auto ”, а други даже не могат да го произнесат.

Използваният за наименование на клуба израз е самобитна игра на думи. В дословен превод „ Flat-Out ” има две смисли: „ с цялостна скорост ” и „ с всички сили ”, а в автомобилните спортове  е жаргонен израз, описващ най-зрелищните и спиращи дъха моменти.

*„ С цялостна скорост ” – въпреки всичко сме авто клуб, основан с цел да взе участие в надпревари, и какво друго остава, в случай че не да се движим бързо?

*„ С всички сили ” – това показва желанието ни да дадем всичко от себе си, само че освен на трасето, а и в устрема си да следваме и реализираме поставените пред нас цели.

* „ Зрелището ” – магнитът за фенове и почитатели. Това са осъществяванията на водачите, които карат на ръба – ръководят спортните си машини на лимита на опциите. Това е Flat-Out за публиката. 

 

„ When In Doubt, Flat-out! ”

От тук идва и нашият водещ претекст „ When In Doubt, Flat-out! ”, заимстван от мотото на Колин Макрей, който на български може да се преведе по следните способи: „ Ако се съмняваш, действай! ” или „ Ако се съмняваш настъпи газта! ”.   Отново сме избрали играта на думи. В реалност, когато имаме подозрения, би трябвало да отделим известно време, да спрем за малко, да помислим върху нещата, които следва да създадем и да вземем най-правилното решение. Нашият лайт претекст обаче остава на другия полюс. В случай, че се съмняваш дали ще успееш в нещо – действай! Поеми риска без да се колебаеш! Не се опасявай от неуспеха!

Когато става въпрос за автомобилни надпревари няма време за осмисляне на създалата се обстановка. Единственият вид, в случай че не си сигурен какво те чака след идващия завой е да настъпиш педала на газта до долу! Възможните изходи освен това състояние са два: реализиране на висш резултат или зрелищна злополука.



ЦЕЛИ

Спазване на законите и правилнците 

Стремим се да представим надпреварите като уместно място за изява на всички с „ бензин в кръвта ”. Много от нас са почнали да се състезават по улиците, поради неналичието на условия. Но през време, в което записаните у нас коли са над 4 милиона и трафикът е извънредно натоварен, а пътната мрежа не е пригодена да се оправи с това натоварване, сходни произволи са неприемливи. Постоянно се трансформира и Закона за придвижване по пътищата, като глобите за сходни нарушавания порастват неимоверно. Това би трябвало да накара всеки да се замисли, преди да предприеме нещо, с което да заплаши както своя живот, по този начин и този на останалите участници в придвижването.

Популяризиране на автомобилния спорт 

Популяризирането на моторните спортове е една от главните задания, с която сме се заели. Опитваме се да срещнем необятната аудитория с другите дисциплини в автомобилизма и да покажем, че в него има място за всеки искащ. У нас се провеждат следните съревнования: рали, рали-спринт, планинско нанагорнище, затворен маршрут и писта, мил, дрифт, ендуранс, тайм атак, рали-крос, авто-крос, крос-кънтри рали, гимкхана, коли с различна сила, надпревари за хора с увреждания. Сигурен съм, че даже сега пропущам някоя от дисциплините.

Безопасност на пътя 

Приоритет за нас е да се отдаде съответното внимание на сигурността по пътищата. Състезанията следва да се организират на подобаващи и обезопасени места, а не безсистемно по улиците на градовете. Дори по време на едно добре проведено мероприятие произшествия не липсват, само че вредите в множеството случаи са минимални.

Нови лица в автомобилния спорт

Друга цел, която сме си сложили е привличането на повече млади и непознати, за огромната сцена на автомобилния спорт у нас, водачи. Основната задача е те да бъдат въведени в спорта и да бъдат възпитани като едни същински спортсмени – да съблюдават разпоредбите, само че освен правилниците и наредбите, а и етичните правила. Открити сме за контакт с младежи и почитатели на автомобилните спортове, които имат упоритости и предпочитание за развиване в тази тенденция.

Организиране на надпревари

Стъпка в развиването ни като тим е и организирането на автомобилни надпревари. Това е мъчно начинание, изключително за „ новобранци ” като нас, само че за развиването на моторния спорт и даване поле за изява на нови лица, паралелно с видни автомобилисти.



ОТГОВОРНОСТИ

Освен в надпревари, клубът взе участие интензивно в събранията на Българската федерация по авто спорт при вземането на основни решения за развиването на автомобилизма в България. Поемаме самодейност и насочваме настоящи оферти за промени в правилниците и наредбите на федерацията. Поддържаме положителни връзки и работим интензивно с останалите клубове, членове на БФАС, като по този метод вършим опит да сплотим гилдията и да потвърдим, че по този начин се основава повече, в сравнение с всеки по настрана би могъл да реализира.

Участваме и в благотворителни действия свързани с автомобилния спорт у нас. Оказваме поддръжка на някогашни и сегашни спортисти, изпаднали в усложнение и нуждаещи се от помощ. Също по този начин сме съдействали и за построяването на монумент в чест на водача Валерий Великов в гр. Шумен.

Считаме за наша отговорност и сигурността на най-малките участници в придвижването.  Като родители и водачи ние разбираме, че децата са най-уязвими на пътя. За това планираме през тази година да проведем изнесени часове с предмет „ Превенция на детската пътна сигурност ” в разнообразни учебни заведения на територията на община Варна. За нас ще е наслаждение, в случай че в тази идея срещнем поддръжката на Министерство на младежта и спорта, Община Варна и медиите.

 

„ ПОД КАСКИТЕ ”

16 сме членовете на авто състезателен клуб „ Флат-Аут ”. Макар всеки един от нас да е с друга специалност, идва моментът, в който, обединени от една обща пристрастеност, слагаме каските.

Автомобилите за нас са занимание, на което отделяме доста време, внимание и не на последно място – средства. Всеки от нас търпи ограничения с цел да се състезава на професионално равнище, и под „ ограничения ” имам поради: времето, което прекарваме в подготовката за надпревари и пропущаме обичани моменти с нашите близки и приятели; дългите пътувания късно вечер преди и след състезанията; напрежението обвързвано с независещите от нас условия – механически проблеми, организационни проблеми, проблеми зародили по време на надпреварата и други.   

Основатели на „ Автомобилен състезателен клуб Флат-Аут ” са Симеон Димитров, Стефан Либертинов и Петър Обретенов.

 

 „ Флат-Аут ” в медиите

Във всеки един спорт, средствата за всеобща информация са тези, които играят значима роля за популяризирането му и построяването на имиджа на спортистите измежду обществото. За „ млад ” тим като нашия, поддръжката на медиите е от изключително значение. Благодарение на тях хората се осведомят за участията и достиженията ни. Това е още една опция да спечелим нови почитатели и почитатели, както за нашия клуб, по този начин и за автомобилния спорт в България. Благодарим на медиите, измежду които и „ Петел ”, които ни отразиха през миналия сезон и по този метод поддържаха нашето начинание. Така напъните и триумфите ни не останаха незабелязани.


 „ ОТБОРНИ ПОСТИЖЕНИЯ ”

Финалът на сезон 2017 за нашия тим бе маркиран с годишното награждаване на Българската федерация по авто спорт. Бяхме удостоени с екипен приз като вицешампиони в Шампионата по затворен маршрут и писта.

Клубът се класира и на шесто място при тимовете от Шампионата по планинско нанагорнище, като премерихме сили с други 25 тима.

С това завърши един извънредно мощен сезон за нашия клуб и нашите водачи, които взеха присъединяване в разнообразни шампионати – Рали, Затворен маршрут и писта, Планинско нанагорнище, Драг, и справедливо бяха наградени.

През този първи за нас сезон спечелихме доста другари и това е най-голямата ни премия, паралелно с всички незабравими моменти, като се надяваме, че не сме оставили разочаровани почитатели зад тила си! 

 

„ СЕЗОН 2018 ”

Вече стартира и подготовката за сегашния сезон 2018, като проектите ни са за присъединяване в още повече надпревари и привличане на нови водачи в тима. В края на месец декември станаха ясни датите за идните надпревари. Очакваме само приключените разновидности на правилниците и наредбите на Българската федерация по авто спорт за обособените дисциплини.

Към този миг проектите ни са за присъединяване са в рали, шампионат по затворен маршрут и писта, шампионат по планинско нанагорнище и Драг рейсинг.

Във всеки от посочените шампионати присъединяване ще вземат минимум по два автомобила от клуба, за още веднъж да бъдем отличени в годишното класиране при тимовете за 2018г.

През сезон 2018 клубът има намерение да изпрати свои представители на интернационалната автомобилна сцена, които да запишат присъединяване в кръгове от румънския шампионат по планинско нанагорнище. В проектите ни за сезона влиза и подготовка по отношение на образуване на съревнование от Шампионата по затворен маршрут и писта. Възнамеряваме да предложим на Българска федерация по авто спорт провеждането на съревнование от този вид на писта „ Моторпарк ” в Румъния. За страдание в България няма оборудване от подобен клас, на което може да се реализира сходно съревнование. Така можем да притеглим и участници от Румъния, което единствено по себе си издига нашия шампионат до интернационално равнище.



В календара от Шампионата по затворен маршрут и писта към този момент има съревнование отвън рамките на нашата татковина, а точно – на пистата край гр. Серес, Гърция. Обичайно там присъединяване взимат и доста гръцки водачи.

Ако успеем в това начинание, поставяме основите за по-нататъшно развиване на автомобилния спорт у нас, т.к. можем да допринесем за основаването на Източноевропейски шампионат по затворен маршрут и писта. ”

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР