С изгарянето на страници от Корана в Стокхолм Салван Момика

...
С изгарянето на страници от Корана в Стокхолм Салван Момика
Коментари Харесай

Той гори Корана в Стокхолм: кой е Салван Момика?

С изгарянето на страници от Корана в Стокхолм Салван Момика провокира сериозен дипломатически спор сред Ирак и Швеция. Вероятно и провокираните от дейностите му демонстрации в мюсюлманския свят няма да секнат скоро. Но до каква степен съществени са претекстовете на иранеца, който кандидатства за леговище в Швеция?

Иракчанинът, който живее в Швеция от 2018-а година, се разказва във Facebook като " мъдрец и публицист ", " свободен безбожник ". Той упорства, че митингът му показва неговите усеща към религията. 37-годишният мъж бе възнамерявал за тази седмица още един митинг, на който да гори Корана - в четвъртък той застана пред посолството на Ирак в Стокхолм, риташе Корана и тъпчеше знамето на Иран. Освен това изрита обувките си върху фотоси на иракския свещеник Муктада ал-Садр и иранския набожен водач Али Хаменей. Този път обаче Момика не съумя да изгори страници от свещената книга на мюсюлманите.

Той съумя да провокира безредици в Ирак още преди митинга: сутринта в четвъртък поддръжници на Муктада ал-Садр нахлуха в посолството на Швеция в Багдад и го възпламениха. Иракският министър председател подреди експулсирането на шведския дипломат, отзова комерсиалния представител на страната в Швеция и приключи оперативния лиценз на шведската телекомуникационна компания " Ериксон " в Ирак.

Защо реакциите са толкоз остри?

В момента обстановката в Ирак е извънредно напрегната. Правителството на страната се управлява от от религиозна партия, а вторият най-свещен месец в ислямския календар таман стартира, изяснява иракският политически съветник Джасим Мохамад, който е началник на Европейския институт за битка с тероризма.

Според него " настроението по улиците в Ирак клони към набожен екстремизъм ". Експертът разяснява, че " това би могло да бъде и опция за групировката на ал-Садр да притегли внимание в политически проект и да се нарежда като съпротива на иракското държавно управление ". Миналата година Муктада ал-Садр публично се отдръпна от политиката в Ирак, само че религиозният водач към момента е в положение да активизира доста от своите почитатели на митинг.

В Багдад стачкуващи щурмуваха постройката на шведското посолствоСнимка: AHMED SAAD/REUTERS

" Вероятно и поради това иракското държавно управление - наред с останалите идеологически и религиозни аргументи - взе решение да изгони шведския дипломат, с цел да може да държи под надзор почитателите на ал-Садр ", подозира Джасим Мохамад.

Бурното минало на Момика

В обществените медии някои иракчани подлагат на критика острата реакция на иракското държавно управление, други намерено слагат под въпрос подбудите на Момика. Разследване на френския канал France24 е анализирало изявления в обществените медии от поданици на Ирак, които настояват, че са разпознали мъжа. 

Според тях Салван Момика е християнин от Нинава, в североизточен Ирак. Той е дошъл в Швеция през 2018-а година, а през 2021-е е получил тригодишно позволение за престой. Журналистите от France24 са потвърдили достоверността на няколко видеоклипа, в които Момика е облечен във военна униформа дружно с членове на други милиции. Те са стигнали до заключението, че през 2014-а година Момика е основал политическа партия в Ирак - Партията на сирийския либерален съюз, с прилежащата към нея милиция.

Милицията на Момика, сходно на доста други от това време, в началото е основана, с цел да се бори с екстремистката организация Ислямска страна (ИД). По-късно явно е открила връзки с доста други групировки в Ирак, измежду които са шиитски мюсюлмански милиции, близки на прилежащ Иран, както и кюрдски милиции с по-атеистични и комунистическии възгледи. Иракски публицисти считат, че Момика е напуснал страната поради битка за власт с водач на друга християнска милиция.

Твърди се и, че Салван Момика е подкрепял Муктада ал-Садр, както и - че е бил склонен с антиправителствените митинги. Член на градския съвет в родния му град пък е декларирал пред вестник " The New Arab ", че Салван Момика е правил измами.

Протестиращият иракчанин е влизал в спор с шведските управляващи и преди общественото горене на Корана. Вестник " Експресен " заяви през юни, че мъжът е заплашвал собствен комшия с нож.

С оглед на тези обстоятелства работещите по тематиката от France24 считат, че претекстовете на Момика за последните му митинги може да са съмнителни. Подобни съмнения се показват и в по-ранни изявления за него, излезли на арабски.

Салван Момика сподели, че гори Корана в името на свободата на мненията, само че дали в действителност е по този начин?Снимка: Stefan Jerrevång/TT NEWS AGENCY/picture alliance

Френските журналисти отбелязват, че Момика е деен в доста обществени медии, изключително в Тикток и Facebook. " Всичките му сметки обаче са основани след приемането на бежански статут в Швеция. Момика е разгласил десетки видеоклипове, постоянно с арабски хаштагове на страни с преобладаващо мюсюлманско население. Това допуска, че се е опитал да сътвори допустимо най-голяма гласност на изгарянето на Корана ".

Какво ще стане с Момика?

Разрешението за престояване на Момика в Швеция изтича през април 2024-а година, показва France24. А позволение за непрекъснато престояване, което е значима стъпка за опцията за натурализация, му е било отказано неотдавна. Момика твърди, че е член на дяснопопулистката и националистическа партия " Шведски демократи ". Пред вестник " Афтонбладет " той декларира, че се е включил към нея през 2022-а година и би желал да се кандидатира на избори в нейните листи.

Ирак от своя страна упорства Момика да бъде експулсиран от Швеция, с цел да може да бъде съден в сходство с иракското право. За разлика от Швеция, Ирак има закон против богохулството, който планува затвор до три години за това закононарушение.

В края на юни шведската полиция повдигна обвинявания против мъжа за подбудителство към ненавист и нарушение на възбраната за палеж. Шведската полиция счита, че изгарянето на Корана пред джамия може да се счита за подстрекаване против избрана група хора. Предстои да се разбере дали и прокуратурата споделя това мнение.

Сигурното е, че международната популярност на Салван Момика няма да улесни живота му. Той към този момент неведнъж е бил обиждан, а е получавал и смъртни закани.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Разказът на една жена, омъжена за Корана

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР