С изгарянето на близо 275 хил. полици за клиентите би

...
С изгарянето на близо 275 хил. полици за клиентите би
Коментари Харесай

Фалирал кипърски застраховател остави 275 хил. водачи без "Гражданска отговорност"

С " изгарянето " на близо 275 хиляди полици за клиентите би следвало към този момент да има тласък да търсят благонадежден осигурител, а друг, предлагащ най-ниска цена

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как цената на живота скочи двойно

Застрахователният бранш е ударен съществено от решение на Върховен касационен съд, разширяващо кръга на лицата, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен
10 авг 2018
КФН: Цената на " Гражданска отговорност " не покрива разноските на застрахователите

Водачите на товарни коли и рейсове предизвикват най-често произшествия с най-големи вреди
23 юли 2018
КФН извади кипърската ЗК " Олимпик " от пазара на " Гражданска отговорност "

Причината е отнемането на лиценза на компанията майка в островната страна
16 май 2018 Близо 275 хиляди водачи в България се оказаха с прекъснати застраховки " Гражданска отговорност " поради отнемането на лиценза на кипърската " Олимпик ". Чрез клона си в България и с помощта на ниските цени, които оферираше за наложителната лавица, компанията съумя да завземе 9.2% пазарен дял, по данни на КФН към месец май. Сега окончателното й затваряне поради несъстоятелност докара до комплициран проблем, от който пострадали са потребителите. До 18 август всеки застрахован в " Олимпик " ще би трябвало да купи нова застраховка, а в случай че дотогава аргументи злополука, разноските по вредите ще са за негова сметка.

Как се стигна дотук

Още през месец май Комисията за финансов контрол (КФН) извади ЗК " Олимпик " от пазара на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради отнемането на лиценза на компанията в Кипър като наложи възбрана за подписване на нови контракти в България. Започнаха да текат периоди, в които компанията можеше да показа проект за излекуване, само че след приключването им стана ясно, че " Олимпик " ще влезе в процедура по разпродажба.

В известие до потребителите във вторник КФН разгласи, че застраховките на клиентите на " Олимпик " се приключват от 18 август и че всеки от тях е задължен неотложно да подписа контракт с нов осигурител. В противоположен случай при произшествие разноските остават за сметка на отговорния лидер.

Това провокира възмущение измежду потребителите, защото упованията са, че при такава обстановка вредите би следвлало да се отнесат към Националния гаранционен фонд. Неговата роля е да събира отчисления от всяка сдключена застраховка " Гражданска отговорност " (средно 11.5 лева.) и след това да покрива с тях вреди по две посоки - за произшествия, породени от незастраховани водачи и за вреди, породени от клиенти на банкрутирали български застрахователи. " ЗК Олимпик " обаче не е български осигурител, а клон на кипърска компания и като такава очевидно не е правила отчисления към Гаранционния фонд. А самият той няма по какъв начин да изплаща вреди на негови клиенти, защото по закон единствените заплащания които може да прави е по линия на регистрирани и лицензирани в България застрахователи.

Теоретично компенсациите би трябвало да бъдат покрити от кипърския гаранционен фонд, само че към този момент точната технология по какъв начин ще стане това не е ясно. Логичната процедора претенции за това да се насочат към самата " Олимпик ", която да ги придвижва към гаранционната скица, а крайният консуматор не би трябвало да има директни взаимоотношения с нея.

Българският фонд обаче ще се задейства като длъжник след 18-ти август, в случай че клиенти на " Олимпик " не са сключили нов осигурителен контракт, тъй като ще се водят незастраховани лица. В следствие той ще може регресно да търси изплатените суми от предизвикалите злополука.

Логичният въпрос е обаче откакто не са правени вноски, по какъв начин " Олимпик " до момента е издавал стикери и талони на Гаранционния фонд, и в случай че те са подправени по какъв начин за дългите години на българския пазар това не е било засечено.

Неприятното за клиентите на банкрутиралия осигурител е, че с изключение на изгубената награда дотук, цената, на която ще би трябвало да възобновят застраховката си, е към този момент по-висока. Ако желаят да си възстановят платеното на " Олимпик " ще им се наложи да предявяват искове по несъстоятелността на компанията.

ЗК " Олимпик " е основано през 1995 година и към януари 2016 година негов притежател е записаното в Люксембург сдружение Hispakol. Освен в Кипър, където предлага цялостната палитра застрахователни артикули, компанията е дейна и на българския пазар, където предлага главно " Гражданска отговорност " и по усещания на представители на промишлеността взима огромен дял с ниска цена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР