С избора на нов тип боен самолет по време на

...
С избора на нов тип боен самолет по време на
Коментари Харесай

Цветанов: Радев искаше да финализира процедурата за изтребителите на тъмно

С избора на нов вид военен аероплан по време на кабинета „ Герджиков “, президентът Румен Радев и служебното държавно управление желаеха да задължат идващото Народно заседание и идващия кабинет да берат плодовете на тяхната неяснота. Тогава Румен Радев, който персонално назначи министър-председателя и министъра на защитата, искаше непрозрачно, на мрачно и в къси периоди да завърши процедурата за изтребителите. Това съобщи пред публицисти в Годеч ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Коментарът е във връзка изявлението на президента Радев в неделя, че състезанието за изтребители е бил изопачен. Преди Коледа министрите на защитата и на стопанската система предложиха на държавното управление договаряния със Съединени американски щати за препоръчаните от тях F-16. Президентът напомни, че е упорствал да се съблюдава процедурата и избраната финансова рамка, като гаранция за най-благоприятен избор.

„ Експертите от Министерството на защитата внесоха отчета за работата си по избора на нов вид военен аероплан в Министерски съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на държавното управление. След това следва спор в Народното събрание, което би трябвало да даде мандат на държавното управление да завърши започнатата процедура “, изясни Цветанов. Той показа упованията си, че Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи сполучливо с българските институции както предшествениците му. „ Нека Радев се поинтересува кои страни споделят оценката на специалистите от МО и кои страни поддържат неговата теза за изтребителите “, прикани ръководителят на ПГ на ГЕРБ. Той добави, че не е обикновено едно служебно държавно управление да ограничи опцията на идващия постоянно определен кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен надзор, да приключи една такава процедура.

Във връзка с обвиняванията на президента Радев за лобизъм, Цветан Цветанов акцентира, че те не дават отговор на истината и съобщи изрично: „ Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към Европейски Съюз и НАТО също беше такова и представителите на българските институции постоянно са се придържали към него и към евроатлантическата ориентировка на България, която на собствен ред е гаранция за сигурността ни “.

Пред медиите зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че в края на февруари или началото на март тази година ще бъде взето окончателното решение за претендентите на ГЕРБ за евродепутати. „ Имаме доста почтени претенденти и всеки един от тях може да води листата. Сигурен съм, че всеки един, който попадне измежду 17-те в листата, ще има задоволително капацитет и поддръжка, с цел да работи в полза на страната ни “, означи той. Цветанов също по този начин анонсира, че на 20 януари ГЕРБ ще организира национална работна среща с всички представители на партията в локалната, законодателната и изпълнителната власт, на която ще бъдат разчертани хронологично дейностите преди изборите. „ Скоро стартираме и цивилен разговор „ Европа в нашия дом “, с който ще представим изгодите от участието ни в Европейски Съюз “, сподели още Цветанов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР