С интерес прочетох статията във вестник Марица публикувана на 22.11.2018

...
С интерес прочетох статията във вестник Марица публикувана на 22.11.2018
Коментари Харесай

Унищожиха най-екологичния тролейбусен транспорт

С интерес прочетох публикацията във вестник „ Марица " оповестена на 22.11.2018 година със заглавие „ Каузата на " Марица ": чистият въздух е отговорност на всички ", както и всички други, които разкриват жестоката истина с чистотата на въздуха, който всички ние дишаме.

Абсолютно съм склонен, че когато се разяснява казусът с чистотата на въздуха в Пловдив, не би трябвало да се не помни и следният факт - един от главните замърсители на атмосферния въздух е трафикът в града с остарелия авто парк и неприятните транспортни схеми.

В автомобилния трафик на града съществено присъединяване взимат и рейсовете, обслужващи линиите на градския превоз по неприятните транспортни схеми. По наша информация те са към 300 броя и същите са отговорни за половината от излъчванията на СО2 в превоза, 70% от ПТП и тапите в града. За да се решат трайно и несъмнено въпросите с публичния превоз на Пловдив, би трябвало да се намерения освен за оптимизация на транспортната скица, а и за екологично чисти типове превоз.

И в този момент да си дойдем на думата:

1. В град Пловдив има построена и съществува неповторима тролейбусна мрежа, по която могат да се експлоатират над 150 броя тролейбуси, които да обслужват повече от половината транспортна скица.

2. Тролейбусният превоз е екологично чист, с 0 излъчвания, не замърсява околната среда, употребява създадена в страната еленергия.

3. Разходите за сила на 1 тролейбус са с 1,9 пъти (5,94 MУ/км) по-ниски от тези на 1 рейс (11,34 МУ/км) на пътно транспортно средство с една и съща пътниковместимост.

4. Европейски Съюз с ограниченията си за понижаване на парниковите газове планува понижаване на същите до 2030 година с 20% под настоящето равнище и понижаване с не по-малко от 60% до 2050 година

5. За целия избран запас на употреба спрямо рейса на тролейбуса цената му е с 20% по-ниска.

6. За реализиране на тези цели са избрани и следните ограничения:

- Намаляване до 2030 година на ППС от публичния превоз, ползващи въглеродни горива.

- До 2050 година цялостната им възбрана да се употребяват в публичния превоз.

Сравнявайки тези предпоставки и като прибавим и това, че към тези суми би трябвало да се прибавят разноските на рейсове за нездравословните излъчвания - 43 000 лева за СО2, 31 хиляди лв. за NO2, 4500 лева за NMNC и прахови частици и други, може да се направи изводът, че разходът на 1 км пробег на тролейбуса е над 2,5 пъти по-нисък от този на рейса. От това следва, че при дял на тролейбусния превоз в Пловдив от 50% при опазване на общия годишен пробег разноските за 1 година на публичния превоз ще намалеят с над 4 500 000 лв. - цена, която в този момент се заплаща от всички пловдивчани!

След като проследихме обстоятелствата и установихме аргументите за прекъсване от употреба на тролейбусния превоз, се оказва, че това се случва през 2012 година с едноличното решение на кмета Тотев.

Изхождайки от противоположната логичност и като се съобразим с горното, можем да изведем „ обосновано предложение “, че той носи и виновността за това, че пловдивчани сме принудени да живеем в град не с нездравословен, а с отровен въздух, в който нездравословните излъчвания от време на време надвишават нормите за това с над 10 пъти.

По тази разумна връзка може ясно да се каже, че най-големият провинен за мръсния въздух в Пловдив не са семействата, които се отопляват на твърдо гориво (каквото от Общината желаят да ни внушат), а локалната власт, а кметът Иван Тотев е персоналният провинен за това, че всички ние и децата ни дишаме отровния въздух на един най-старите живи градове в света, културната столица на Европа 2019 година - град Пловдив.

Поради изброените нагоре обстоятелства аз отхвърлям да нося персонална отговорност за това, че някой е решил да унищожи най-екологичния превоз, и ви апелирам да приемете, че чистият въздух е отговорност на всички, само че без мен! Нека това несъответстващо деяние тегне върху кмета, който е унищожил този тип превоз. Тук виновност имат и способените органи и институции, които услужливо премълчават тези обстоятелства и заравят към този момент повече от 6 години главата си в пясъка за истината в ръководството на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР