С интерес очаквам да видя какви материали ще ни изпратят

...
С интерес очаквам да видя какви материали ще ни изпратят
Коментари Харесай

Евгени Иванов: Някой предварително е решил кое е правилното решение за главния прокурор

" С интерес чакам да видя какви материали ще ни изпратят в предлагането. Но няма по какъв начин да не ме впечатли насочването на фокуса към това какво решение би трябвало да вземе Висш съдебен съвет и това, че то ще бъде тест. Мен ме тормози, че някой авансово е решил какво е вярното решение. Ние би трябвало да подходим обективно. Не можем авансово да сме натоварени с решение, което да вземем ".

Така разяснява членът на Висш съдебен съвет Евгени Иванов пред Bulgaria ON AIR. изпратеното писмо от Върховният административен съд до Висшия правосъден съвет, с което му дава инструкции да вземе решение по настояването на правосъдния министър от лятото на 2021 година за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

Според Иванов е необичайно преди още настояването да е постъпило във Висш съдебен съвет да се дават оценки, присъди и да се споделя кой е отговорен и кой - не.

" Нека оставим органите да си свършат работата умерено и обективно. Нека забележим какви са доказателствата. Усеща се напън по всички посоки. Включително подобен проличава и от изявленията за упованията и това какво ще се случи с Висш съдебен съвет, в случай че не бъде взето вярното решение. Даже се чуха думи, че този състав ще бъде погубен ", разяснява Иванов.

Той напомни, че в случай че този състав бъде предварително освободен, ще би трябвало да бъде назначен различен, а до тогава правосъдната система може да остане на самотек. Членът от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разяснява и намаляването на бюджета на кадровия орган с 20 млн. лева, които се трансферират към Българска академия на науките.

" Конституцията е безапелационна - с цел да се обезпечи самостоятелната работа на правосъдната система, би трябвало да съществува самостоятелен бюджет на правосъдната власт. Конституционен съд има 4-5 решения в тази посока. Това решение беше по-скоро показно. Да се показва, че може да бъде направено. Орязването на тези 20 млн. лева ще затрудни работата на правосъдната система - от естествените режийни разноски, консумативи, експертизи ", безапелационен беше Иванов.

Магистратът съобщи, че поради липса на пари Министерство на вътрешните работи не прави значими експертизи и те оставят на бюджета на прокуратурата.

" Министерство на вътрешните работи няма пари, по тази причина прокуратурата ги разпорежда. Ако и тя няма пари, правораздаването блокира. Нали всички желаят бързо и качествено правораздаване - то коства пари. Ето за какво сезираме европейските институции за намаляването на бюджета ", сподели още членът на Висш съдебен съвет.

Той разяснява и закриването на спецправосъдието. Определи делата, които са водени в спецсъда до този миг като евентуално " умрели ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР