С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да

...
С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да
Коментари Харесай

Турция иска да се превърне в глобален хъб за цената на газа

С самодейностите си в енергийния бранш Турция се стреми да се трансформира в световен център за установяване на референтните цени на природния газ - това съобщи президентът на страната Реджеп Таип Ердоган.

" Нашата цел е допустимо най-скоро да превърнем страната си в световен хъб, в който да се дефинира референтната цена на природния газ ", сподели Ердоган на гала във връзка завършването на план за разширение на подземно газохранилище край Истанбул.

Северозападният район на страната Тракия, граничещ с Гърция и България, ще се трансформира в изключително значим център за природен газ и полутечен природен газ (LNG) с увеличението на потенциала на LNG и подземното газово вместилище, добави той по време на събитието в област Силиври.

Ердоган съобщи, че Анкара е в контакт с Москва, която е главен производител и експортьор на природен газ, като акцентира, че те ще подхващат нужните стъпки за превръщането на Турция в енергиен хъб.

Подчертавайки смисъла на оборудванията за предпазване, поради вероятността от дефицит на сила, пред която са изправени европейските страни, Ердоган съобщи, че с разширението си подземното вместилище за природен газ в Силиври към този момент е най-голямото в Европа с потенциал от 4,6 милиарда кубически метра.

Ердоган и съветският президент Владимир Путин са разискали по какъв начин страните да работят взаимно за построяването на газов хъб в турския район Тракия.

По-рано през тази година Ердоган разгласи, че Анкара и Москва ще работят дружно за построяването на газов хъб в Тракия след предложение от страна на Русия. /БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР