С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да

...
С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да
Коментари Харесай

Ердоган иска да превърне Турция в глобален хъб за определяне на цената на газа


С самодейностите си в енергийния бранш Турция се стреми да се трансформира в световен център за установяване на референтните цени на природния газ.

Това съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган при откриването на разширението на газохранилището в Силиври, Истанбул. Българският министър Росен Христов бе посетител и единственият поканен задграничен министър на енергетиката, оповестиха от министерството на енергетиката.

 
Нашата цел е допустимо най-скоро да превърнем страната си в световен хъб, в който да се дефинира референтната цена на природния газ.
Реджеп Тайип Ердоган

Северозападният район на страната Тракия, граничещ с Гърция и България, ще се трансформира в изключително значим център за природен газ и полутечен природен газ (LNG) с увеличението на потенциала на LNG и подземното газово вместилище, добави той по време на събитието в област Силиври. Увеличаването на потенциала е от 3,2 милиарда на 4,6 милиарда кубически метра.

Ердоган съобщи, че Анкара е в контакт с Москва, която е главен производител и експортьор на природен газ, като акцентира, че те ще подхващат нужните стъпки за превръщането на Турция в енергиен хъб. Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин са разискали по какъв начин страните да работят взаимно за построяването на газов хъб в турския район Тракия.

След диалози с съветския си сътрудник Владимир Путин по-рано тази година Ердоган разгласи, че Анкара и Москва ще работят дружно за построяването на газов хъб в Тракия след предложение от страна на Русия.

Министър Христов поздрави турския президент, както и управлението на държавната енергийна компания Боташ за инвестицията.

Поканата към българския министър пристигна дни след визитата на президента Румен Радев в Истанбул, където той организира среща с турския си сътрудник. Една от главните тематики по време на визитата беше задълбочаване на съдействието в областта на енергетиката.

Министър Христов бе съпроводен от изпълнителните шефове на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгатрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

Визитата продължава и на следващия ден с договаряния за продължително съдействие с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез и управлението на Боташ.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР