С идването на пролетта, започва и продажбата на пресните картофи.

...
С идването на пролетта, започва и продажбата на пресните картофи.
Коментари Харесай

Защо е изключително важно да консумираме картофи

С идването на пролетта, стартира и продажбата на пресните картофи. Появата им би трябвало да зарадва най-много феновете на витамини.

Не доста прочут е фактът, че те са по-богати на витамин С от множеството пресни зеленчуци. Едно ядене с пресни картофи, към 200 грама картофи, съдържа 100 мг от този витамин или толкоз, колкото два портокала. Количеството изцяло дава отговор на потребността от витамин С на организма на възрастния човек. Съдържанието на витамин С понижава с времето. Веднага след изваждането им от почвата, витамин С в картофите е 50-100 мг, след три месеца - 15 мг, а след шест месеца към този момент е 5 мг.

Днес картофите излизат от листата на храните, неразрешени за хората, искащи да отслабнат. Те не престават да не се предлагат единствено при някои възпалителни болести на червата.

С напредването на науката за диетите е открито, че картофите би трябвало да намерят място в менюто на искащите да отслабнат, тъй като в тях липсват мазнини, а в това време подтикват действието на мускулите. Сред продуктите, съдържащи нишесте, те са най-нискокалорични с помощта на високия % вода и поради това и пресните картофи са към 2 пъти по-нискокалорични от есенните. С времето наличието на скорбяла се усилва. В една междинна доза има 225-270 калории и тай като бързо се реализира резултат на насищане, апетитът за десерт понижава.

Полезното деяние на картофите е в тясна взаимозависимост от метода на подготвяне.

За препоръчване е картофите да се варят цели и необелени - по този начин витамините се резервират. Трябва да се варят на пара или в [тенджера под налягане], да изпечем във фурна или на плам, да сервираме с желирано месо, с подобаващ сос или със сирене вместо с масло.

 Защо е извънредно значимо да консумираме картофи

Сварените обелени или пържените картофи губят всичките си витамини. Внимание - пържените картофи, съдържат седем пъти повече калории от варените на пара.

Картофите са елементарно смилаеми, могат да се употребяват по два пъти дневно, съгласно желанията - в чорба или главно ядене. Препоръчваната дневна доза за възрастен човек е 250-300 г картофи (това е грамаж за сурови и необелени).

Освен на витамин С, картофите са богати на калий, нужен за действието на мускулите, включително и на сърдечния мускул. Богати са на разнообразни микроелементи, на витамин В, на белтъчини, които се намират най-близко до кората, по тази причина би трябвало да се белят на тънки люспи. (Изключение е за картофите със зеленикав отенък на корите, би трябвало да се белят по-добре, до момента в който се в профил зелената част, която е вредна)

Картофите доста по-рядко от яйцата, млякото и шоколада провокират алергии.

През пролетта да обогатим менюто си с повече пресни картофи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР