С химните на България и Европейския съюз беше дадено началото

...
С химните на България и Европейския съюз беше дадено началото
Коментари Харесай

Депутатите отново работа, какво си казаха в първия ден

С химните на България и Европейския съюз беше обещано началото на петата сесия на Народното събрание. В началото на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на депутатите ползотворна работа и градивен разговор.

„ Гражданите чакат от нас бързи и точни решения

за проблемите на обществото. Дневният ред на Народното събрание не трябва и не може да се разграничава от дневния ред на хората. В същото време обаче не би трябвало да робуваме на конюнктурата. Длъжни сме да одобряваме качествено, стабилно и съвременно законодателство “, прикани тя.

Председателят на Народното събрание изрази вяра съпротива и ръководещи да бъдат диалогични и продуктивни през новата сесия и в реализирането на парламентарната си активност.

След това на парламентарната естрада застана ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който акцентира: „ Есенната парламентарна сесия се открива при добра ситуативност на България в Европа. България все по-успешно се оправя с това да отстоява ползите си в Европейски Съюз. Европа се интересува от нас, следи ни, чува ни и ни прави оценка “.
 Цветан Цветанов Цветан Цветанов
„ Политическите ни съперници опълчиха европейските на вътрешните ни проблеми.

И най-големите критици няма по какъв начин да не осъзнават, че постигнатото през днешния ден е било предпочитание за българските управници десетилетия обратно “,

добави Цветанов.

„ Знаем, че сме неуместна коалиция за съперниците си, тъй като съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. За следващ път заявяваме волята си да следваме законодателните цели в управническата стратегия на ГЕРБ-ОП. Знаем, че точно поради постоянството ни да изпълняваме обещанията и продължаваме да получаваме публично доверие и поддръжка, това ще проличи още веднъж и на идните избори следващата година за Екологичен потенциал. Българското председателство ни даде скъп опит, работеща администрация “, изясни Цветанов.

Сред законодателните цели на ГЕРБ Цветанов открои това, че законотворческият развой не би трябвало да е пленник на случайни политически оценки и тълкувания. „ Нека през новата сесия на Народното събрание да се стремим към единодушие по одобряваните закони и дано да дебатираме културно и с прагматични причини “, обърна се Цветанов към депутатите.

От своя страна водачът на опозиционната Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова съобщи: „ Това болшинство е изчерпано. Искаме разформироване на Народното събрание и предварителни избори “ .
 Корнелия Нинова Корнелия Нинова
Нинова прочете обичайната за всяка нова парламентарна сесия декларация от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия лява България “, в която очерта главните ѝ политически цели. В изявлението си водачът на левицата акцентира, че тази сесия стартира с едно съществено публично напрежение, с рецесия в държавното управление и неустойчивост в ръководещото болшинство. „ В последния месец се случиха две събития и една покруса, които споделят всичко (бел. ред. сривът на Търговския указател, банкрута за ЗК „ Олимпик “ и злополуката край Своге) “.

„ Следващите дни ще сме очевидци на борбата Цветанов – Борисов. Поискани оставки от Борисов се оспорват от Цветанов. За какво приказва всичко това – за безспорна неустойчивост при ръководещите и неустановеност в страната “, счита Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че към този момент единствено 20 депутати от парламентарната група ще стоят в пленарната зала, а останалите непрестанно ще обикалят измежду гласоподавателите си, с цел да чуят техните претенции. „ Идваме при вас. Нека всеки рационален българин да даде своя принос, който с каквото може “, прикани Нинова. „ Да променим модела и системата “, добави още тя.

От групата на „ Обединени патриоти “ не прочетоха обичайна за първото пленарно съвещание на новия политически сезон декларация ,

а повода за това Ячев изясни с думите: „ Имаше подготвеност за такава, само че допускам е имало някакъв механически проблем “. Той акцентира, че в този миг ръководителят на парламентарната група Волен Сидеров не е бил в пленарна зала. „ Имаме цели. Председателят на парламентарната група може да ги разгласи, не е наложително да бъде в зала “, счита Ячев и напомни, че това не е казус в Народното събрание, тъй като и различен път се е случвало политическа мощ да не направи изказване при започване на новия парламентарен сезон.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи от парламентарната естрада, че би трябвало да се реши

най-големият проблем – „ колапсът на държавността “ .

Според Карадайъ липсва държавнически метод, управническа визия, поредната политика е сменена с популистка. Той вижда непрекъсната открита война сред институциите, което блокира решаването и на най-малките проблеми.

„ Смяна на министри и предварителни избори – какво от това. По-важният въпрос е какво да се прави по-късно. Как да се построи престижът на държавността. Как да стартираме разговора сред институциите. Нужна е ясна стратегия и дълбоки промени “, уверен е Карадайъ.

Председателят на „ Воля “ Веселин Марешки пък акцентира: „ Нито един парламентарен ден няма стойност, в случай че през него не сме създали нещо съответно, с цел да подобрим живота на хората “. „ Виждаме в изявите на някои водачи, че внезапно се загрижиха за народа и отново отвориха торбите с подправени обещания “, сподели той и даде обещание:

„ Воля “ ще продължи да бъде другата парламентарна група ,

тъй като миналите месеци, от началото на 44-то Народно заседание, ясно демонстрираха на хората кой кой е в българската политика “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР