С химните на България и Европейския съюз беше дадено началото

С химните на България и Европейския съюз беше дадено началото ...

Депутатите отново работа, какво си казаха в първия ден.


С химните на България и Европейския съюз беше дадено началото на петата сесия на парламента. В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева пожела на депутатите ползотворна работа и конструктивен диалог.

„Гражданите очакват от нас бързи и точни решения

за проблемите на обществото. Дневният ред на парламента не бива и не може да се различава от дневния ред на хората. В същото време обаче не трябва да робуваме на конюнктурата. Длъжни сме да приемаме качествено, устойчиво и модерно законодателство“, призова тя.

Председателят на парламента изрази надежда опозиция и управляващи да бъдат диалогични и продуктивни през новата сесия и в осъществяването на парламентарната си дейност.

След това на парламентарната трибуна застана председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта: „Есенната парламентарна сесия се открива при добра ситуативност на България в Европа. България все по-успешно се справя с това да отстоява интересите си в ЕС. Европа се интересува от нас, наблюдава ни, чува ни и ни оценява“.
Цветан Цветанов Цветан Цветанов
„Политическите ни опоненти противопоставиха европейските на вътрешните ни проблеми.

И най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад“,

добави Цветанов.

„Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. За пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети в управленската програма на ГЕРБ-ОП. Знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещанията и продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа, това ще проличи отново и на предстоящите избори догодина за ЕП. Българското председателство ни даде безценен опит, работеща администрация“, обясни Цветанов.

Сред законодателните приоритети на ГЕРБ Цветанов открои това, че законотворческият процес не трябва да е заложник на произволни политически оценки и тълкувания. „Нека през новата сесия на парламента да се стремим към съгласие по приеманите закони и нека да дебатираме културно и с прагматични аргументи“, обърна се Цветанов към депутатите.

От своя страна лидерът на опозиционната БСП

Корнелия Нинова заяви: „Това мнозинство е изчерпано. Искаме разпускане на парламента и предсрочни избори“.
Корнелия Нинова Корнелия Нинова
Нинова прочете традиционна за всяка нова парламентарна сесия декларация от името на парламентарната група на „БСП лява България“, в която очерта основните ѝ политически приоритети. В изказването си лидерът на левицата подчерта, че тази сесия започва с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. „В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко (бел. ред. сривът на Търговския регистър, фалита за ЗК „Олимпик“ и катастрофата край Своге)“.

„Следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Поискани оставки от Борисов се оспорват от Цветанов. За какво говори всичко това – за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната“, смята Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че вече само 20 депутати от парламентарната група ще стоят в пленарната зала, а останалите непрекъснато ще обикалят сред избирателите си, за да чуят техните искания. „Идваме при вас. Нека всеки разумен българин да даде своя принос, който с каквото може“, призова Нинова. „Да променим модела и системата“, допълни още тя.

От групата на „Обединени патриоти“ не прочетоха традиционната за първото пленарно заседание на новия политически сезон декларация,

а причината за това Ячев обясни с думите: „Имаше готовност за такава, но предполагам е имало някакъв технически проблем“. Той подчерта, че в този момент председателят на парламентарната група Волен Сидеров не е бил в пленарна зала. „Имаме приоритети. Председателят на парламентарната група може да ги обяви, не е задължително да бъде в зала“, смята Ячев и припомни, че това не е прецедент в парламента, защото и друг път се е случвало политическа сила да не направи изявление в началото на новия парламентарен сезон.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че трябва да се реши

най-големият проблем – „колапсът на държавността“.

Според Карадайъ липсва държавнически подход, управленска визия, последователната политика е подменена с популистка. Той вижда непрекъсната открита война между институциите, което блокира решаването и на най-малките проблеми.

„Смяна на министри и предсрочни избори – какво от това. По-важният въпрос е какво да се прави след това. Как да се изгради авторитетът на държавността. Как да започнем диалога между институциите. Нужна е ясна програма и дълбоки реформи“, убеден е Карадайъ.

Председателят на „Воля“ Веселин Марешки пък подчерта: „Нито един парламентарен ден няма стойност, ако през него не сме направили нещо конкретно, за да подобрим живота на хората“. „Виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа и пак отвориха торбите с фалшиви обещания“, каза той и обеща:

„Воля“ ще продължи да бъде различната парламентарна група,

защото изминалите месеци, от началото на 44-то Народно събрание, ясно показаха на хората кой кой е в българската политика“.

Източник: vesti.bg