С химна на Република България и студентския химн – Gaudeamus

...
С химна на Република България и студентския химн – Gaudeamus
Коментари Харесай

Юристите от ПУ празнуват юбилей в Общинския съвет

С химна на Република България и студентския химн – Gaudeamus Igitur, през днешния ден бе открита Научната конференция „ Правото – обичаи и перспективи”, проведена от Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ послучай неговата 25-годишнина.

„ Този четвърт век е задоволително важен интервал, с цел да може един факултет да потвърди правото си на битие при съществуване на сериозна конкуренция или да отпадне от просветителната система на страната. Нашият факултет устоя на инспекцията на времето и това се удостоверява от интереса на младежите към него, а той е неоспорим отзив за качеството на получавано обучение. “ С тези думи деканът на Юридическия факултет откри научната конференция в Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив, който в лицето на ръководителя си Савина Петкова се трансформира в хазаин на проявата през първия ден – 19 септември. На 20 септември програмата на конференцията продължава в Ректората на ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Проф. Стоянов акцентира, че броят на научните изявления и контактите с водещи юридически факултети в чужбина – Франция, Германия, Русия, Италия, Швейцария, Чехия, Австрия и други страни, както и високата оценка от страна на юридическата гилдия също са мерило за триумфа на факултета. При основаването на ЮФ в ПУ „ Паисий Хилендарски “ през 1992 година главната част от преподавателите са били от Института за страната правото към Българска академия на науките. „ Това закономерно предопредели високото равнище на преподаването. Може умерено да се каже, че през последните 25 години едни от най-хубавите адвокати бяха лектори при нас “, акцентира проф. доктор Венцислав Стоянов и добави че тясното съдействие сред Българска академия на науките и ЮФ се поддържа и през днешния ден с помощта на подписания контракт за научна интеграция. Списъкът с имената на тези изявени адвокати е дълъг, измежду тях са: акад. Чудомир Големинов, Нено Неновски, Цанка Цветкова, Васил Мръчков, Кино Лазаров, Радка Радева, Емилия Къндева, Цветана Каменова, Емилия Друмева, Гълъбина Петрова и други

От 1996 година – годината на дипломиране на първия випуск, до момента в ЮФ на ПУ „ Паисий Хилендарски “ са се дипломирали 3365 адвокати. В момента във факултета се образоват 1021 студенти в постоянна и задочна форма на образование. Учебният развой се реализира от 61 преподаватели, измежду които един член-кореспондент, 17 професори, 18 доценти и 10 основни асистенти с докторска степен.

Голяма част от възпитаниците на ЮФ са намерили своята реализация в правосъдната система, като 63-има от тях са апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори. Само вписаните в Пловдивската адвокатска гилдия адвокати са 1200. Над 20 са юрискуносултите в регионалните и общински администрации. Една част от възпитаниците на факултета са се насочили към преподавателска активност и през днешния ден петима от тях са хабилитирани като доценти в Пловдивския университет и един в Академията на Министерство на вътрешните работи, а 7 са основни асистенти. Обучаваните сега докторанти са 27 души. От 2006 година насам общият брой на научните изявления е 1076. От 2014 година във факултета се издава и онлайн списанието „ Studia Iuris “. Така деканът проф. доктор Венцислав Стоянов изброи количествените резултати от миналите сполучливи 25 години

„ Днес можем да кажем, че това е един от най-стабилните юридически факултети в страната “, сподели в приветственото си слово ректорът на ПУ „ Паисий Хилендарски “ – проф. доктор Запрян Козлуджов. „ Този факултет е прочут с това че в него доста мъчно се влиза, само че и още по-трудно се излиза с тапия. Но тези, които са го приключили носят своя „ знак за качество “, сподели още проф. Козлуджов. Той напомни имената на някои от сполучливо осъществилите се ученици на факултета: ръководителят на Пловдивския областен съд – Веселин Хаджиев, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, както и голям брой към този момент хабилитирани препоподаватели, които са получили юридическото си обучение в ПУ „ Паисий Хилендарски “. Сред тях са заместник-деканите на ЮФ доцент доктор Христо Паунов и доцент доктор Теодора Филипова.

След тържественото разкриване бяха показани юбилейни научни отчети от доайените и създателите на факултета, интернационалните посетители от Швейцария, Италия, Франция, Хърватия, Сърбия, Македония. На 20 септември, сряда, конференцията ще се „ реалокира “ в аудиториите и залите на ПУ „ Паисий Хилендарски”, където редом на четири места ще се организират научни симпозиуми в четири панела.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР