С груби грешки, нефукнционално, под въздействието на мегаломански идеи, със

...
С груби грешки, нефукнционално, под въздействието на мегаломански идеи, със
Коментари Харесай

Височината на базиликата в Плиска е с поне 5-6 м над действителната

С груби неточности, нефукнционално, под въздействието на мегаломански хрумвания, със сбъркана структура, с потребление на каменни блокове като детски кубчета и с присъединяване на инцидентни хора - тези и други неточности в реставрацията на Голямата базилика в Плиска изброиха археолози пред медиите в Шумен. В пресклуба на Българска телеграфна агенция приказваха археолозите проф. Станислав Станилов, доцент доктор Павел Георгиев и гл. ас. доктор Янко Димитров, а запис от конференцията е оповестен на уеб страницата на държавната организация.

По думите на археолозите самата постройка е била най-малко с 5-6 метра по-ниска, в сравнение с сега се построява. Изградените отначало арки в централната част пък са най-малко два пъти по-високи от действителното, споделиха те.

Според доцент Павел Георгиев тези груби неточности са почнали още с първите планове на арх. Теофил Теофилов, като с изключение на височината е сбъркана и структурата. Проектът не е координиран и е изработен под въздействието на мегаломански хрумвания, добави той.

" Тухлените пояси от едната страна бяха сменени с каменни, а в този момент с актуализирания план на арх. Юлий Фърков се минава още веднъж на тухла. И става дисонанс. От север е по един метод, от юг е по различен метод ", разяснява ученият.

Помещението за кръщенета пък се строи с бели блокчета, които археолозите съпоставиха с кубчета за детска игра.

Участниците в конференцията подчертаха, че строителството върви без да са укрепени основите на базиликата, които тук-там са оголени и се разрушават. Това можело да бъде рисково, изключително при вероятно земетресение.

Археолозите са обърнали внимание на тези обстоятелства, само че към този момент са получили единствено обещания, че " ще се поправят нещата ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР