С грандиозни шествия и митинги за демокрация, в защита на

...
С грандиозни шествия и митинги за демокрация, в защита на
Коментари Харесай

Кипърски турци и кипърски гърци протестираха срещу нежеланото влияние на Турция

С грандиозни шествия и манифестации за народна власт, в отбрана на свободата на словото и медиите, кипърските турци и кипърските гърци дадоха отговор на екстремистките офанзиви на турски ултранационалисти, които бяха осъществени при започване на тази седмица в северната част на Никозия.

Послания в поддръжка на мира и против насилието издигнаха през днешния ден дружно кипърски гърци и кипърски турци в буферната зона, разделяща столицата Никозия. Продължаващото разделяне на Кипър обезпечава доста комфортно място за екстремизма и омразата и то последователно ще трансформира „ зелената линия ”, която в този момент е сред двете елементи на острова, в твърда граница с Турция, предизвестиха уредниците на митинга - гражданската платформа „ Да обединим Кипър в този момент ”, която включва хора от двете кипърски общности. Само федерално решение ще направи Кипър сигурен и самостоятелен, обявиха те в декларацията си.

Митингът-протест през днешния ден бе зареден с оптимизъм от грандиозния „ Марш за мир и народна власт ”, който се организира в петък вечерта в северната част на Никозия по самодейност и с поддръжката на 25 синдикални организации, политически партии, цивилен сдружения на кипърските турци. Въпреки мощния дъжд, над 5000 кипърски турци, към които се причислиха и кипърски гръцки деятели за мир, минаха в шествие против фашизма, насилието и омразата, в поддръжка на демокрацията, солидарността, човешките права, свободата на словото и медиите.

С тези събития бе даден отговор на екстремистките офанзиви на ултранационалисти, главно турски заселници на острова, които в понеделник направиха разгром на редакцията на левия кипърски турски вестник „ Африка ” поради рецензия на турския президент Реджеп Ердоган . Ексцесии, провокирани от националисти, имаше в същия ден и в така наречен парламент на самообявилата се Севернокипърска турска република. Събитията бяха остро наказани от държавното управление на Кипър, европейски и интернационалните институции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР