С грандиозен концерт на 20 септември Софийската опера открива своя

...
С грандиозен концерт на 20 септември Софийската опера открива своя
Коментари Харесай

Софийската опера открива своя 130-ти сезон с грандиозен концерт

С величествен концерт на 20 септември Софийската опера открива своя 130-ти сезон. Тържественото събитие с диригент италианския маестро Елио Бонкампани е отдадено на отбелязване 90-годишнината на международната оперна легенда Николай Гяуров. По този мотив Пламен Карталов ще събере на една сцена международно известни и български актьори, които са били сътрудници на Николай Гяуров у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

Идеята на шефа на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от разнообразни генерации актьори, които са градили, следвали и сега развиват традициите на международния и народен оперен спектакъл на България.

Завоювал най-високия връх на белкантото, българският бас Николай Гяуров е неговия мощен и възвишен образец, в никакъв случай не е забравял, че е почнал с първите си стъпки и първата си роля на сцената на Софийската опера.

По време на интернационално жури, на което Пламен Карталов е един от членовете му, среща американското мецосопрано Долора Заджик, наречена от в. Нюйорк таймс ", един от най-величавите гласове на операта. Поканва я да гостува в Софийската опера незабавно, тъй като знае, че през 1991 година в Сан Франциско дружно с Гяуров, вземат участие в постановката на " Хованщина " от Мусоргски.

За 90 годишнината отдадена на Гяуров тя може да извърши пророческата песен на Марфа, едно от основните настоящи лица и изпълнителки партнирали си с огромния български бас в спектакъла. Така и българските меломани ще чуят онлайн и за първи път дългогодишната солистка на Метрополитен опера и освен на нея, само че и на най-големите оперни подиуми, в това число Ла Скала, Залцбургския фестивал, Чикагската опера, Арена ди Верона, Виенската опера, Парижката опера, Ковънт-Гардън, Театро Реал Мадрид и мн.др.

Огромният й репертоар обгръща разнообразни композиторски щколи: Верди, Вагнер, Маскани, Сен Санс, Мусоргски, Чайковски, Белини, Прокофиев, Масне, Дворжак, както и известна изпълнителка на нова музика от модерни създатели. Долора Заджик сама композира и една опера, " Път в Сион ", както и огромна хорова творба " Песента на птиците ". В дългогодишната си кариера работи с диригентите Джеймс Ливайн, Риакрдо Мути, Лорин Маазел, Зубин Мета и други
Долора Заджик посвещава от времето си на усъвършенствуването на млади оперни артисти. За да даде скъпи препоръки и на най-младите актьори на Софийската опера, Пламен Карталов я убеждава да направи майсторски клас. Веднага след концерта 10 определени артисти ще имат привилегията да се допрян до огромното изкуство на Долора Заджик, една от най-великите оперни актьори на света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР