С грандиозен концерт и плеяда от звезди, в Лондон беше

...
С грандиозен концерт и плеяда от звезди, в Лондон беше
Коментари Харесай

70 години на трона: За пътя от принцеса Лилибет до кралицата, чието име всички знаем

С величествен концерт и плеяда от звезди, в Лондон беше кулминационната точка на 4-дневните празнувания за платинения празник на кралица Елизабет Втора.

Забележителна, впечатляваща, изпълнена със събития - всичко това можем да кажем за биографията на английската кралица. Елизабет Втора - жена, която посвещава целия си живот на дълга - към фамилията, към короната и поданиците. Но и жена, която има своите чисто човешки моменти на уязвимост. Жена, която извървява пътя от принцеса Лилибет до знак на устойчивостта и традициите и с помощта на това през днешния ден, когато чуем " кралицата ", в никакъв случай да не се питаме " коя " .



Младата принцеса Елизабет не подозира, че в миналото ще бъде кралица. Когато е единствено на 10 години, светът ѝ се трансформира вечно. Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а татко ѝ Джордж Шести става крал. Лилибет, както я назовават околните, е посочена за наследница на трона. И стартира живот, отдаден на една дума - работа.

Ранните години

По време на Втората международна война тя и сестра ѝ - принцеса Маргарет вършат послание по радиото - две деца се обръщат към всички свои връстници, които сходно на тях, живеят в ужаса на войната .

" Правим всичко по силите си, с цел да помогнем на нашите моряци, бойци и летци. Опитваме се също по този начин да се оправим със своята част от заплахата и тъгата, които войната носят.

В годините до края на войната, младата принцеса се учи да бъде монтьор, научава се и да кара, въпреки да няма брошура. Страст, която има и до ден сегашен.

6 февруари 1952 година - светът ѝ се прекатурва още веднъж. Едва на 25, прекомерно млада за отговорността, която следва да поеме, омъжена наскоро за огромната си обич - Филип. Двамата са в Африка, където я застига новината за гибелта на татко ѝ. Съобщава ѝ я персонално принц Филип - индивидът, който тя през идващите 7 десетилетия ще назовава собствен камък и опора.



Светът наблюдава с интерес коронацията на новия монарх. От този ден нататък, няма да има човек, който да не знае, че когато чуе даже единствено " Кралицата ", то това е Елизабет Втора.

" С цялото си сърце ще се боря за това да бъда почтена за вашето доверие ", декларира тя.



Кралицата е имала над 21 хиляди обществени задължения , посетила е над 100 страни , посрещнала е в Бъкингамския замък 112 държавни ръководители . Патрон е на над 500 организации, помогнала е на милиони. Понякога даже единствено с думи за разтуха.

" Влиянието ѝ се простира по целия свят. Тя е дипломат на Англия, на нашите полезности и народна власт. Вярвам, че е обичана на всички места, освен в страните, които са част от Короната ", споделя Пени Джунър, кралски биограф.

" Тази изключителна жена заслужава доста. За мен тя постоянно е била образец - не, тъй като съм желала да бъда кралица - в никакъв случай, а тъй като тя е и устойчива, и е водила цялата нация в сложни моменти, когато татко й е бил към този момент малко изтощен по време на Втората международна война. Тя е била към военните сили по време на Втората международна война, ходила е в бомбардировките, в никакъв случай не се е отказвала от нищо. Тя е просто образец за тази нация. Затова мисля, че англичаните ще я прежалят мъчно ", счита Мария Конакчиева.

Това, с което постоянно се отличава, изключително в по-зрялата си възраст, са ярките цветове, с които избира да бъде облечена. За да се вижда отдалеко. Не е загадка и че въпреки кралският протокол да изисква предпазлив, съвсем незабележим грим, Елизабет Втора обожава червило.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

Освен за фамилията и поданиците си, английската кралица има особено място в сърцето си, непокътнато за обичаните ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30 - първото - Сюзан, остава непрежалимо за нея и до през днешния ден. Казват, че принц Филип по никакъв начин не харесвал обстоятелството, че въпреки дворецът им да има десетки спални, коргитата спят при тях. А всяка Коледа Елизабет Втора персонално цялостни чорапчета с лакомства за своите любимци.

Има уязвимост и към конете, обича ездата, а също и да върви на лов, когато е в шотландското си имение Балморал.

Едно друго семейство

Кралицата има три деца и 10 правнучета . Сложни са връзките със сестра ѝ Маргарет, която в миналото по този начин и не получава благословията на Кралицата да се омъжи са своя обичан, който е разведен. Вина, която споделят, че Елизабет изпитва и до през днешния ден.



За 7 десетилетия на трона, Елизабет Втора нито един път не изневери на стила си - постоянно обрана, постоянно сдържана. Дори, когато при започване на 90-те синът ѝ Чарлз се развежда с лейди Даяна. Смята се, че това за Елизабет Втора е измежду най-разтърсващите кавги. А когато Даяна умира в злополука в Париж, британците наблюдават от близко по какъв начин ще реагира Кралицата.

През идващите години кралското семейство е разтърсено от още кавги - решението на принц Хари да се откаже от кралските си задължения и да заживее оттатък Океана. И обвиняването против сина й принц Андрю в полов тормоз.



На Елизабет II служат 14 английски министър председатели - първият е Уинстън Чърчил , последният - Борис Джонсън . Макар и да не се намесва директно в света на политиката, с изтънчения си жанр съумява да покаже какво в действителност мисли. Така, когато Англия гласоподава за излизане от Европейски Съюз, кралицата избра да се появи със синя шапка, върху която имаше жълти цветчета. Никой нямаше подозрение, че това е нейният грациозен метод да покаже, че има вяра, че " Брекзит " е неточност.

" Тя е умел посланик. Знае тъкмо по какъв начин се играе тази игра. Знае какво да каже и по какъв начин да го каже. Това не е с помощта на нейните съветници, това е качество, което тя просто има. Срещала се е с някои от хората, одобрявани за знак на добротата по света, разговаряла е и с диктатори. Знае тъкмо какво да каже на всеки един от тях, подхожда с почитание и те й отвръщат със същото ", споделя Чарлз Рей, публицист.

А от време на време и с изискано възприятие за комизъм. Като този момент през 2021 по време на среща на водачите от страните от Г7.



" Трябва ли да изглеждаме по този начин, като че ли си прекарваме добре? ", пита кралицата

От възкачването си на трона през 1952 година кралица Елизабет Втора е неизменима част от поддържането на " специфичните връзки " сред Англия и Съединените щати. От Хари Труман до Джо Байдън - 10 са американските президенти, с които тя се среща. Най-запомняща се, само че поради грубото нарушение на протокола, остава визитата на Доналд Тръмп.

Среща се с най-значимите персони на 20-и и 21-ви век, а звездите, които имат достойнството да се срещнат с нея са от Мерилин Монро до Анджелина Джоли . Елизабет II е първият човек, изпратил имейл от Англия . Години по-рано - през 1957 година с навлизането на малкия екран във Англия, кралицата стартира да насочва обичайното си коледно обръщение от екрана .



7 десетилетия Елизабет Втора минава през живота с автентичен жанр и изисканост . От възкачването си на трона връща доверието на британците в монархията. Към днешна дата 9 от 10 души на Острова са безапелационни, че Англия би трябвало да бъде конституционна монархия. Трудна ще бъде задачата на принц Чарлз, когато някой ден наследи майка си на трона. А мнозина са безапелационни, че не той, а синът му Уилям би трябвало да бъде идващият монарх.

Над 10 хиляди бяха деянията през миналата седмица, с които британците означиха платинения празник на кралицата. Кулминацията беше в събота, когато на зрелищен концерт пред Бъкингам, за следващ път Елизабет Втора сподели, че не се тормози да влезе в нетипична роля, като да вземем за пример... да пие чай с мече. И не кое да е - а мечето Падингтън - знак на всички деца мигранти.



Вижте повече в репортажа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР