С гръмовен скандал пропадна опитът да бъде разгледано предложението на

...
С гръмовен скандал пропадна опитът да бъде разгледано предложението на
Коментари Харесай

С тежък скандал пропадна опитът НС да разгледа ветото над Скопие

С гръмовен скандал пропадна опитът да бъде прегледано предлагането на френското председателство на Европейски Съюз по разногласието със Северна Македония във външната комисия на българския парламент.

Идеята на ръководещите беше да се организира чуване на външния министър в оставка Теодора Генчовска, което да послужи като основа за разискването на самодейността на Париж. От ГЕРБ-СДС обаче оповестиха, че няма какво ново да научат от първия ни посланик, и настояха, че депутатите би трябвало напряко да получат от Министерския съвет план на решение по тематиката. Такъв план нямаше. Накрая, по предложение на Движение за права и свободи, което герберите поддържаха, съвещанието беше отсрочено. Това се случи, макар че едвам часове по-рано вождът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов персонално даде обещание поддръжката на депутатите си за скоростното напредване на въпроса през Народното събрание.

 

КАКВО ОБЕЩА БОРИСОВ

Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов даде обещание поддръжката на своите 59 депутати за ръководещите от Политическа партия, в случай че двете обединения се схванат да прегледат и одобрят през днешния ден предложенията на френското председателство на Европейски Съюз за разрешаване на разногласието със Северна Македония. Ангажимента някогашният министър председател пое на изключителна конференция в партийната централа.

Борисов приказва с доста гняв, като неведнъж назова премиера Кирил Петков " измамник " и " страхливец ". Той непосредствено упрекна Петков, че съзнателно забавя разискването и решаването на проблема в Народното събрание. Целта на премиера, съгласно Борисов, е да показа ГЕРБ-СДС пред Брюксел като виновниците за отхвърли на българската страна да излезе с навременна позиция по френското предложение.

Бившият министър председател похвали концепциите на Париж и изрази доверието си във френския президент Еманюел Макрон и в Европейската комисия. „ Евроатлантическите сътрудници желаят разширението на Балканите. Кой направи контракта за добросъседство (със Северна Македония – бел.ред.)? ГЕРБ “, отсече Борисов. Той разгласи, че споделя мнението на президента, че френското предложение е най-хубавото, което България е получила по проблема до момента от своите сътрудници. И акцентира, че след неговото държавно управление, не е било свършено нищо за надграждането на двустранните връзки със Скопие.

" Кирил Петков си разрешава да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи (външният министър в оставка Теодора Генчовска - бел.ред.). Че ГЕРБ му пречат - на честното, лъжливо момче! И който не е с него, е мафия! ", афектирано съобщи Борисов. Той провокира Петков да отиде в Народното събрание, където да разиска с останалите политически сили нужните дейности. " Всеки може да си викне 2000-3000 души агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го вършим ", надменно се изрече някогашният министър председател за митингите, събирани от ръководещите.

" Ако се осмели този страхливец и измамник, ще има 59 депутата в поддръжка на предоставяне на зелена светлина на Северна Македония и Албания ", ангажира се Борисов. И пресметна, че по тематиката има " голямо мнозинство " в Народното събрание, защото ще получи поддръжката и на Движение за права и свободи. Той очерта и методът, по който да стане всичко. " Днес на комисията на външните работи евроатлантическите партии да се съгласят, дружно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера на България в кавички, който се крие и чака да изтече времето, с цел да отиде в Брюксел и да каже: " Тоя, неприятния Бойко, тъй като е другар с Путин, желае да ни смъкна. " Е, това му е тъпата, лъжлива физиономия ", стартира още веднъж да се гневи Борисов.

Борисов прикани депутатите си да го послушат по въпроса с аргумента, че това е " най-правилното решение за бъдещето на Балканите, на Европейски Съюз и на България ". " Ние няма да останем в тъмната страна на Евразия. Няма да допуснем путинизация ", гръмко разгласи вождът на ГЕРБ-СДС. Къде насериозно, къде на смешка, добави, че със съпартийците му към този момент могат да се назовават " Граждани за европейско развиване на Балканите ".

Той благодари и на Българската православна черква поради позицията й да приветства повдигането на схизмата над православната черква на Северна Македония. А ръководещите посъветва: " Да спрат да си играят на " Който не е с нас, е мафиот ". Едно време беше по този начин: " Кой не скача, е червен ". " Предупреди ги също, че ще " дотрошат страната ", в случай че разделят хората на " твърди агитки ". Вотът на съмнение пък дефинира като естествена парламентарна процедура и удостовери, че депутатите му ще гласоподават против държавното управление.

 

КАКВО ПРЕДЛАГА ФРАНЦИЯ

 

Френското предложение за проектозаключения на Съвета се базира на двустранен протокол, подписан сред Скопие и София, който разказва изискванията и съответните стъпки за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Наред с гаранциите за неговото осъществяване и самата преговорна рамка този протокол е от основно значение за София, която би трябвало деликатно да реши дали неговото наличие дава отговор на изискванията, разказани в Рамковата позиция на България от 2019 година

От Политическа партия желаеха министър Теодора Генчовска да смъкна секретния гриф по отношение на импортираните във външната комисия документи. МВнР отговори, че преговорните документи сред Република България и Република Северна Македония нямат конфиденциален гриф и са входирани в очевидно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОДОБРЯВА

" Нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение с ясна позиция предходната година. Нашите европейските сътрудници към този момент споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и отбрана не може да бъде единствено двустранен сред РСМ и България, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски Съюз ", съобщи в Пловдив президентът Румен Радев, който е там, с цел да открие Национална конференция „ Език заветен “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

 

МАКЕДОНСКИЯТ МУ КОЛЕГА съдебна експертиза ПРОТИВИ

На вчерашния Съвет на Европейски Съюз по общи въпроси България е подала пет нови претенции за промени във френското предложение, в това число едно, което да отстрани думата " автоматизирано " за начало на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз след измененията в конституцията на страната, сподели президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за ТВ 24, представено то Българска телеграфна агенция. " Заради това посъветвах премиера Димитър Ковачевски да не върви на оповестената среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в Брюксел, само че не ми харесва, че сходно решение се взема на равнище " Отворени Балкани " - самодейност, която би трябвало да бъде чисто икономическа и да няма политически темперамент ", разясни той. (Ковачевски, дружно със сръбския президент Александър Вучич и албанския министър председател Еди Рама, оповестиха, че обмислят дали да участват на срещата на върха в Брюксел.)

Условие от българска страна е било българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония преди отварянето на главите за договарянията. По думите му България изисква българите да бъдат включени освен в преамбюла на конституцията, само че и в " нейната нормативна част ". " Това не е допустимо, в нормативната част и албанците ги няма ", сподели Пендаровски и добави, че настояването от София е в конституцията да бъдат вписани не просто българи, а македонски българи. " Такава категория у нас няма, в конституцията ние споделяме " македонски народ и част от народите на... ". Това искане е отпратка към остарялата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година ", добави Пендаровски.

 

КОИ съдебна техническа експертиза ВИЕ?

В същото изявление президентът Стево Пендаровски изрази мнение, че има координирана държавна политика сред българските управляващи и Българската православна черква (БПЦ). " Безобразието отива до такава степен, че от БПЦ споделят, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в идващия интервал. Кои сте вие да размисляте? ", попита той във връзка с решението на Синода на БПЦ да " вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония. ”

 

КАКВО МИСЛИ ОБЩЕСТВОТО?

Според на " Галъп интернешънъл болкан ", 62,8% от пълнолетните българи считат, че Северна Македония не е направила задоволително България да отстрани ветото.  Под една десета считат, че РСМ е направила задоволително. Изследването е извършено в интервала от 2 до 10 юни. В него са взели присъединяване 806 души.

Социологическата организация прави заключението, че данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по тематиката за Северна Македония остава твърда и непроменена, и запазва традиционните равнища по тези въпроси. Подчертава се, че болшинството от евентуалните гласоподаватели на всички парламентарно показани партии, счита, че РСМ не е направила задоволително за унищожаване на ветото, до момента в който при по-малките електорати не могат да се създадат финални заключения, защото няма задоволително струпване. Подобни резултати обаче се появяват и в други месечни талази на проучване по този знак и демонстрират твърда конструкция.

Сред по-младите се следи по-слаба информираност по тематиката, само че и там болшинствата са явни. При по-възрастните, взели присъединяване ви зследването, мненията са извънредно твърди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР