С „говорещ“ на 8 езика апарат премахват перде на окото

...
С „говорещ“ на 8 езика апарат премахват перде на окото
Коментари Харесай

С говорещ апарат премахват перде на окото в смолянската болница

С „ говорещ “ на 8 езика уред отстраняват перде на окото в смолянската болница. За модерната инсталация в навечерието на Световния ден на зрението заяви началникът на очното поделение в МБАЛ – Смолян, доктор Галя Драгнева. Тя употребява мотива, с цел да подсети какъв брой са значими постоянните прегледи при офталмолог за попречване на слепотата, оповестиха от регионалната болница.
Благодарение на положителната техника и последните научни новости отделението съумява да помогне на още повече пациенти да възвърнат зрението си.
Статистиката регистрира нарастване на интервенциите за перде на окото. В Смолян се правят към 30 на месец.
„ Ние сме дребен град, в който всичко се разчува. Стараем се да демонстрираме отношение към пациентите, както и да им оказваме помощ с всички новости, които се ползват в най-реномираните клиники у нас и в света “, изясни доктор Драгнева.
Такава оригиналност е и „ говорещата “ система, която с изключение на на хирурга, оказва помощ и на пациента.
Машината Infinitii е без аналог в международната процедура. Апаратът " разбира” гласови команди на 8 езика. И " рапортува ", когато извърши избраната команда. „ Помни “ по какъв начин работи всеки хирург и се настройва по отношение на него. Апаратът се употребява за първия стадий от премахването на пердето, наименуван факоемулсификация. Той има ултразвуков наконечник, който разрушава помътнялата човешка леща. Наконечникът е с дебелината на игла за спринцовка и по време на процедурата пациентът не усеща болежка. След това остатъците от лещата се аспирират от окото и на нейно място се слага изкуствена. Цялата процедура трае към 15 минути, прави се с капкова анестезия, няма шевове за пациента. Престоят в болничното заведение е един ден. Операцията на перде се заплаща от Здравната каса. Касата не поема само цената на имплантите.
„ Катарактата е причина №1 за слепота измежду възрастните хора. За благополучие, с помощта на осведомителните акции, в които участваме, жителите на Смолян и района са добре осведомени, че би трябвало да вземат ограничения за премахване на пердето допустимо най-рано. Не се чака то да „ зрее “, което е остарял мит “, сподели доктор Драгнева.
Друга оригиналност в работата на отделението са високотехнологични вътреочни лещи, които оказват помощ и на хората с астигматизъм да имат чудесно зрение без очила. Така с една интервенция 2 в 1 човек може да отстрани по едно и също време и катарактата, и астигматизма и да се радва на бистър облик.
„ За последния месец имаме няколко пациента, при които приложихме това решение и те се усещат чудесно “, изясни още доктор Драгнева. Освен, че отстраняват астигматизма, тези лещи защищават от нездравословните UV- лъчи, разрешават виждане и наоколо, и далеко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР