С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започа 23-тото

...
С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започа 23-тото
Коментари Харесай

Класиката е фокус на Европейския музикален фестивал

С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започа 23-тото издание на Европейския музикален фестивал в София. Авторитетният музикален конгрес тази година се осъществя в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с фокус класическата музика. Основната стратегия от симфонични и камерни концерти се добавя от атрактивни планове с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор, научи ДУМА от Ирена Данкова от " Кантус фирмус ". Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща задача, да показва на българската аудитория изтъкнати наши и задгранични актьори от международната класическа сцена.

Присъствието на младите музиканти в селекцията е изключително блестящо и видимо
Маестро Емил Янев

Мила Георгиева
Те са водещи реализатори в съвсем половината от фестивалните прояви. Освен американския академични оркестър, ще вземат участие Младежката филхармония " София " и Младежката хорова шапка към НМУ " Любомир Пипков ", първият български танго оркестър " Orquesta Tipica Libertango ", формиран най-вече от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА " Проф. Панчо Владигеров ", юношески танцови сформира от Националния замък на децата и Дома на културата " Средец " и други
Фестивалът отбелязва с церемониален концерт 90-годишнината от рождението на видния диригент и възпитател проф. Емил Янев (1932-2021). Събитието " Поклон, маестро! " на 4 април в зала " България " е с присъединяване на виртуозната цигуларка Мила Георгиева, която прави първите стъпки от своята театрална кариера под диригентството на маестро Янев, в годините, когато той управлява оркестъра на НМУ " Любомир Пипков ".  
Спектакъл, в който ще оживее благосъстоянието на българските фолклорни обичаи, пресъздадени с любовта и професионализма на младите музиканти, ще се състои на 18 април в зала НМА " Проф. Панчо Владигеров ". " Завръщане към корените " е стратегия с присъединяване на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни принадлежности и фолклорни ансамбли в Музикалната академия.
Вълнуваща среща на столичната аудитория с испанския отбор Сантяго Лара квартет в " София лайв клуб " следва на 26 април. Уникалната стратегия съчетава пристрастеността на фламенкото с импровизационната сила на джаза. " Като тореадор, изправен пред бикове на арената " - по този начин испанската преса разказва Сантяго Лара, удивително име измежду актуалните фламенко китаристи. Ученик на известния Маноло Санлукар, Лара и музикантите от неговия квартет търсят нови територии за фламенкото в своя авторски албум " Фламенко трибют на Пат Матини ", който ще бъде показан у нас. Той включва истински фламенко аранжименти на пиеси от именития джаз китарист Пат Матини. Танцьорката Мерседес Руис, една от огромните звезди на този род, добавя ритъма на музиката със своите изящни и цялостни със пристрастеност придвижвания.

През месеците май и юни фестивалът още веднъж събира атрактивни реализатори

" Orquesta Tipica Libertango "
Почитателите на тангото могат да слушат на 15 май в зала " България " първия български танго оркестър " Orquesta Tipica Libertango " с неговия основател и началник Стоян Караиванов (бандонеон). Амбициозният млад музикант, който е единствено на 25 години, ще ни изкуши с концертна стратегия, която открива нови съкровища от историята на аржентинското танго. Специални посетители са Лисандре Доносо, бандонеон (Франция), и солистите от Националната опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които ще показват особено основана хореография от Светлин Ивелинов.
Слънчевата хубост на италианската канцонета ще оживее на 31 май на сцената на Централния боен клуб. Ансамбъл " Paese Mio Bellо " (Италия) извършва неаполитански песни от 40-те и 50-те години на предишния век, които са част от националната музикална традиция на Италия, както и свои авторски композиции.
На вълнуващо пътешестване през другите музикални стилове, само че обединени от благородния  тон на тромбоните, ще ни води унгарският " Szeged Trombone Ensemble ". 12 тромбонисти ще показват програмата " От предкласиката до джаза " - транскрипции на типичен мостри и композиции, написани особено за ансамбъла. Концертът е на 15 юни в Аулата на СУ. Предвидена е и креативна среща на музикантите от състава с техни български сътрудници и студенти от НМА.> " Szeged Trombone Ensemble "
Част от програмата на фестивала напролет е музикално-танцовият театър " Европа танцува " на представителни юношески и детски сформира от столицата (19 май, " Ларгото " ). А в края на октомври следва събитието за деца " Петя и вълкът ", което ще се осъществя със съдействието на Националния музикален спектакъл " Ст. Македонски ".

Основни акценти от есенния плакат
Георги Черкин
са двата концерта с присъединяване на Оркестър " Кантус фирмус ". Ансамбълът с 20-годишна история (предишно име Оркестър на Класик ФМ радио) ще свири на 20 октомври в зала " България " със солистите, спечелили международно самопризнание, Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело). Програмата ще зарадва феновете на " чистата " класика с произведения от Лудвиг ван Бетовен: Увертюра " Кориолан ", Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър и Симфония 7. Диригент ще бъде маестро Росен Гергов.
Оркестърът ще показа на 16 септември в зала " България " международна премиера на " Галактически концерт " за пиано и оркестър от Георги Черкин. Известният пианист развива своята кариера на сцената, само че неговите композиционни опити датират още от ученическите му години. С огромна известност се употребяват оркестровите му транскрипции на голям брой шедьоври от клавирната литература. Публиката на Европейския музикален фестивал ще има опция да чуе и първата му крупна концертна творба, която той основава особено за 23-тото издание на форума.
Людмил Ангелов
" Фантазии и сонати " се назовава соловият рецитал на пианиста Людмил Ангелов, който ще свири на 2 октомври в зала " България ". Световнопризнатият тълковник на Шопеновото творчество ще съчетае този път обичаната си музика с произведения от Моцарт и Бетовен.
С камерен рецитал на 27 октомври във Военния клуб фестивалът показва в нова светлина обичаните музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. Двамата потвърдиха, че са отличен тандем в плановете " Кино и класика " от предходни издания на фестивала, само че в този момент ни следва да чуем техните вълнуващи и изтънчени тълкования на творби от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и изключително цигулковата соната на Цезар Франк.
Двадесет и третото издание на фестивала, проведен от " Кантус фирмус ", се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР