С голямо недоумение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари

...
С голямо недоумение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари
Коментари Харесай

Столична лекарска колегия: Уволнението на Сопотенски уронва престижа на „Пирогов”

" С огромно неразбиране и безпокойствие разбрахме, че на 11 януари 2018г. изпълнителният шеф на УМБАЛСМ ”Пирогов” дисциплинарно е уволнил доцент доктор Стоян Сопотенски. Мотивът за това уволняване е уронване престижа на болница „ Пирогов” по време на митингите на медицинския личен състав, проведени от КТ”Подкрепа”. " Това се споделя в писмо до институциите на Столичната лекарска гилдия.

По-рано през днешния ден стана ясно, че доцент Солотенски, лидер на митингите в " Пирогов " от декември, е бил уволнен. Медиците стачкуваха с искане за оставка на шефа си.

" Доц. доктор Сопотенски е дълготраен доктор на „ Пирогов” почнал като ординатор, теоретичен помощник -до доцент по хирургия. Той има три специалности- хирургия, гръдна хирургия и незабавна медицина.Бил е заместител шеф по лечебната част и шеф -поликлиника. Сред сътрудниците си от „ Пирогов” е прочут с изключителната си продуктивност, като хирург, човещина и сърдечност.

Доц. доктор Сопотенски постоянно е бил зает със съсловни и публични проблеми. Той е дълготраен ръководител на Контролната комисия на БЛС, член и ръководител на КТ”Подкрепа” в „ Пирогов.” Независимо от заеманите управителни административни длъжности той постоянно е защитавал правата на всички чиновници на болничното заведение. Активен участник е във всичките договаряния по реализация на груповите трудови контракти.

Безспорни са достиженията му в гръдно-езофагеалната хирургия и след излизането на проф. Д-р Червеняков остана единственото хабилитирано лице в тази област.С активността си като доктор в никакъв случай не е уронвал престижа на болничното заведение, в противен случай постоянно е допринасял за неговото издигане.

Внимателно следихме митингите на сътрудниците от „ Пирогов и изявите на доцент доктор Сопотенски. Липсваше насочен укор към квалификацията, активността и уменията на всички сътрудници от Пирогов. Във всичките си изяви доцент доктор Сопотенски наблягаше извънредно положителната работа на всички работещи в „ Пирогов” и упреците бяха ориентирани към метода на ръководство на болничното заведение и основно към изпълнителния шеф, декларират от Столичната лекарска гилдия.

Очакваме от УС на БЛС бърза и съответна реакция във връзка несправедливото и незаконно уволняване на доцент доктор Сопотенски.

Уважаеми господин Министър,

Очакваме от Вас, като принципал на УМБАЛСМ ”Пирогов”след изнесените от нас данни да спрете репресията против един от най-хубавите и известни хирурзи освен на „ Пирогов”, само че и на цяла България. Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доцент доктор Сопотенски на работа и ще наложи парична глоба на Пирогов. Питаме кой ще я заплати – тези, които обичат и на драго сърце работят с доцент доктор Сопотенски, или персонално изпълнителния шеф ", се споделя още в позицията на лекарската гилдия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР