С голямо мнозинство парламентът в Косово гласува три закона за

...
С голямо мнозинство парламентът в Косово гласува три закона за
Коментари Харесай

Косово ще има своя армия

С огромно болшинство Народното събрание в Косово гласоподава три закона за преобразуването на Косовските сили за сигурност (KSF) в постоянна войска. Досега Косовските сили за сигурност участваха единствено в гражданската отбрана при естествени бедствия. Десетте депутати от сръбското малцинство напуснаха дебата още преди гласуването в символ на митинг. Сръбските депутати, както и сръбското държавно управление правят оценка основаването на косовска войска като недопустимо. Сръбският министър на защитата Александър Вулин съобщи, че това е "скандал ", и "заплаха " за Сърбия, сърбите и за мира в целия район, написа "Дойче веле ".

Отхвърляне и еуфория

Досега Косово не разполагаше със лична войска, а единствено със Силите за сигурност. Тази бригада за сигурност наброява 2000 души. 200 от тях са членове на малцинствата в Косово. Косовските сили за сигурност са въоръжени единствено с леко стрелково оръжие. За основаването на лична постоянна войска в действителност би трябвало да бъде направена корекция в конституцията, която да бъде гласувана от минимум две трети от депутатите от малцинствата.

Сръбските депутати обаче непрекъснато декларират, че няма да гласоподават за основаването на косовска войска. Косовското държавно управление откри излаз от това състояние и предложи преобразуването на Силите за сигурност в постоянна войска, с цел да избегне блокадата в Народното събрание. Всички албански държавни партии и опозицията гласоподаваха трите препоръчани закона (за основаване на министерство на защитата, за промяна на Силите за сигурност в постоянна войска и за мандат за тази армия). Много депутати и от други малцинства също гласоподаваха "за ".

Това решение провокира същинска еуфория измежду косовските албанци, за разлика от Белград и сърбите в Косово. Президентът Хашим Тачи, ръководителят на Народното събрание Кадри Весели и министър председателят Рамуш Харадинай окачествиха решението на Народното събрание като голяма крачка към окончателното оформяне на страната Косово и като гаранция за сигурността на най-младата страна в Европа.

Председателят на Народното събрание Кадри Весели съобщи в изявление за Дъждовни води, че в новата войска ще влязат и членове на другите малцинства. След срещата си с преседателя на Бундестага Волфганг Шойбле в Берлин той съобщи, че западните сътрудници също поддържат основаването на косовска войска. "Ние сме самостоятелна и суверена страна. Ще създадем нашата войска в съдействие с НАТО, Бундесвера и американската, британската, френската и италианската армии ", съобщи той. Премиерът Рамуш Харадинай също акцентира, че държавното управление в Косово поддържа постоянни контакти с НАТО, Германия и Англия по отношение на основаването на косовска войска.

Съединени американски щати утвърждават смяната

Допреди две седмици представителите на НАТО се застъпваха за смяна в конституцията за основаването на косовска войска. След последното посещаване на Тачи и Харадинай в Съединени американски щати и след срещата с американския министър на защитата Джеймс Матис, двамата обявиха, че са получили утвърждението на американското държавно управление. Вследствие на това и тонът в основната квартира на НАТО в Брюксел се промени. "Косовските управляващи взимат решенията за промени в мандата и структурите на Косовските сили за сигурност. НАТО поддържа настоящия мандат на Силите за сигурност, а на по-късен стадий съветът на НАТО ще прегледа натовския ангажимент в Косово ", съобщи представител на Алианса в диалог с "Дойче веле ".

От края на Косовската война през 1999 година водената от НАТО задача КейФОР е виновна за сигурността в Косово. В началото в Косово бяха ситуирани над 50 000 бойци. Сега задачата обгръща малко повече от 4000 натовски бойци. Сред тях има и немски бойци, макар че при започване на октомври Бундесверът напусна военната си база в Призрен. Равносметката от досегашното присъединяване на Бундесвера в задачата КейФОР е следната: в нея са взели участие общо близо 130 000 бойци. 27 немски бойци са били убити. А общите военни разноски се пресмятат на към 3, 5 милиарда евро.

На 17 февруари 2008 година Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия. Над 115 страни по света в това време са признали самостоятелната страна. Сърбия обаче към момента счита Косово за своя провинция.

Напрежение: Сръбският президент подреди бойна подготвеност на армията поради Косово

Ще бъде ли прекроена границата сред Сърбия и Косово

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР