С голямо мнозинство Народното събрание даде зелена светлина на правителството

...
С голямо мнозинство Народното събрание даде зелена светлина на правителството
Коментари Харесай

11 от ПП не щат F-16, 162 депутати „за“

С огромно болшинство Народното събрание даде зелена светлина на държавното управление да придобие втората партида от 8 военни самолети Ф-16 Блок 70.

Със 162 гласа „ за “ от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Демократична България “, „ Български напредък “ и 33 гласа „ за “ от общо 44 от „ Продължаваме промяната “ беше подсилен планът на държавното управление за капиталов разход.

В поддръжка на решението парламентарните групи обявиха, че с това се подсигурява окомплектоването на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители Ф-16 и се подсигурява суверинитетът и сигурността на страната ни.

„ Възраждане “ и Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу. В претекстовете си те подчертаха нуждата от рационализация на Военновъздушните ни сили, само че обърнаха внимание, че нито един изтребител от първите осем, купени предплатено, към момента не е доставен.

В края на дебатите служебният боен министър Димитър Стоянов благодари за поддръжката, само че предизвести, че първите осем военни самолети Ф-16 се чакат през 2025 година, а вторите са с небосвод 2029 – та година:

„ Жизненият цикъл на МиГ-29 няма да доближи 2029 година, а той ще завърши най-вероятно в края на 2023 година. Тука е мястото още веднъж да прикани народните представители – говорейки за рационализация, говорейки за договаряния със съдружници, че е нужна и директна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР