С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон

...
С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон
Коментари Харесай

Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки

С огромно болшинство беше признат на първо четене така наречен Закон с ограничения за изключителното състояние поради ковид. 129 депутати гласоподаваха " за ", 70 се въздържаха, главно от Българска социалистическа партия.
Беше решено през днешния ден, 18 март, до 18:00 часа да се подават оферти за промени сред първо и второ четене!
Важно е да се подчертае, че всички ограничения важат единствено до момента в който законът е в действие, а той е в действие единствено до момента в който е в действие изключителното състояние в България – към този момент единствено до 13 април, 2020 година.
Дебатите
Председателят на НФСБ Валери Симеонов изиска смяна във връзка с ограничаването " изключително състояние " за закона (той важи единствено до момента в който това състояние е активно), тъй като то е до 13 април, а може да се наложи по-дълъг интервал. Симеонов сподели и, че би трябвало да има полицейски час и ограничение на придвижването на моторни транспортни средства – както е в обстановка на война. Той беше безапелационен, че законопроектът би трябвало да бъде банален и ревизиран сред двете четения. Гласуването на второ четене ще е в петък, 20 март.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова попита къде е спомагателното заплащане от 1000 лв. за лекарите и уточни, че вместо това има планувана санкция от 300 до 1000 лв. за медици, в случай че откажат да работят в условия на епидемия/пандемия без основателна причина (не се прецизира какво е основателна причина). И изиска да знае има ли България Държавен запас или не? Не приемате и да се усилят наказванията за спекулантите, които в този момент се санкционират със 100 лв. санкция. Нинова попита и какво става с обещанието страната за 3 месеца да дава 60% от разноските на потвърдено потърпевши от рецесията с ковид бизнеси. Къде са 500-те милиона от ББР, продължи с въпросите Нинова и акцентира, че би трябвало да има актуализация на държавния бюджет. Горанов обаче не мисли за такова нещо – по какъв начин по този начин, съобщи водачът на Българска социалистическа партия и акцентира, че сред първо и второ четене социалистите ще желаят отваряне на Държавния закон, отсрочване на заплащането на битовите сметки и явен механизъм за включване на частните лечебни заведения в битката с епидемията.
Зам.-председателят на " Атака " Десислав Чуколов напомни, че елементарният човек, който си седи у дома, би трябвало да заплаща сметки. И изиска синдикатите да се включат с повече оферти – да вземем за пример да не се заплащат лихвите по главниците на заеми от физически лица и дребен бизнес по време на изключителното състояние. Правосъдният министър Данаил Кирилов отвърна, че не би трябвало да се стопират лихвите по главниците, а да няма наказателни лихви и да не се изземва имущество, до момента в който има изключително състояние.
Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев акцентира, че всички огромни наранени от ковид страни решили да създадат специфичен фонд и в него да налеят всички средства, които не са извънредно нужни за действието на страната. Ще настояваме това да стане, сподели той. Според него, преди всичко ограниченията в Европа са ориентирани към ликвидността на бизнеса - т.е. да има пари за стопанската система.
Въпросителните
На първо място, основава се опция министърът на опазването на здравето с нарочна заповед да вкарва. Според юрист Любомир Владикин, това е правно необразовано, тъй като това е прехвърляне на права и би трябвало да стане посредством приемането на експлицитен закон. При дебатите Валери Симеонов пък сподели, че този текст в действителност обезсмисля всичко друго в закона за противоепидемичните ограничения. Затова някогашният вицепремиер изиска рестриктивните мерки да са за икономическата активност, да се лимитират религиозните действия (събиранията), както и въвеждане на полицейски час и ограничаване на придвижването на моторни транспортни средства.
Според Крум Зарков от Българска социалистическа партия, това е противоконституционно. " Философията на този закон е спасявай се поединично ", безапелационен беше той. И предизвести, че евентуално на второ четене нито един текст няма към този момент да е същият. А сътрудника му Валери Жаблянов съобщи, че България не е в положение на война, припомняйки думите на основния прокурор Иван Гешев.
Правосъдният министър Данаил Кирилов пък не видя нарушаване в това, че здравният министър издаде заповед за изключителни ограничения, която не е обнародвана.
С смяна в Кодекса на труда (чл. 120в, алинея 1) се дава опция – отчасти или напълно, без значение дали компанията е държавна или частна. Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия обаче попита кой управлява на какво съображение се стопира работа – не било ясно даже дали това е Министерският съвет, въпреки че такава е обсъжданата логичност, само че не е категорично написано.
Другият огромен въпрос е даването на, по тяхна преценка и без конкурс. Според някогашния обществен министър и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов това било доста значимо, тъй като можело да се насочват средства към медицински планове по-бързо. Адвокат Владикин обаче счита, че по този начин изискванията за корупционни практики стават по-добри.
Не по-малко тревожна наподобява смяната през преходни и заключителни разпореждания в Закона за защитата и въоръжените сили. " При пораждане на заплаха от замесване на Република България във военнополитическа рецесия или във въоръжен спор, отвън случаите по член 109 и 111, на цялата или на част от територията на страната може да се разгласи изключително състояние ". Това значи, че всяка грипна зараза ще е съображение за изключително състояние, предизвестява БХК!
Директни противоепидемични ограничения – към здравето
1. Забраняват се визитите в увеселителни и играли зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо хранене (в законопроекта е употребена думата " обслужване " ), питейни заведения, кафенета, сладкарници и МОЛ-ове. В МОЛ-овете може да се върви единствено в банкови и застрахователни офиси, хранителни магазини и аптеки. Ресторантите и заведенията за бързо хранене може да вършат доставки у дома, при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Всички останали търговски действия може да продължат при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.
По тази точка Българският хелзинкски комитет (БХК) показва, че следва не да се забранят " всеобщи мероприятия ", а да се каже какъв брой най-вече хора могат да се събират на несъмнено мероприятие. И още - да няма изброяване с думичката " и други ", когато става въпрос за възбрана, а да се опише тъкмо какво се не разрешава! Защото при настоящето състояние събирането на съвещания и конгреси на политически партии не влиза в възбраната!
2. Забранява се вървене на ясла, детска градина, учебно заведение, при опция се ползва отдалечено образование. Забраняват се всевъзможни групови форми на активност в областта на образованието.
3. Забраняват се плановите детски и женски съвещания, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и плановите интервенции, в това число присаждане на органи.
4. Забраняват се образованията и командировките в чужбина. Има предложение българи, пътуващи зад граница по време на изключителното състояние, да пътуват със наложителна здравна застраховка. Този въпрос ще го решим сред първо и второ четене, даде обещание правосъдният министър Данаил Кирилов, давайки образци за какво би трябвало да има такава мярка - за дипломати и за водачи в областта на интернационалния транспорт.
5. Забраняват се свижданията в пандизите и арестите. БХК е с изрично мнение, че това е неуместно и би трябвало просто да се основат условия за неразпространение на болест. Комитетът припомня, че допълнително затвори свижданията стават през бариера и това е подготвена мярка.
6. Документи за парични компенсации, помощи и пенсии се подават единствено по електронен път или " посредством лицензиран пощенски оператор ".
Нормативни ограничения
До преустановяване на изключителното състояние всички процесуални периоди по висящи правосъдни, арбитражни, административни и изпълнителни производства стопират да текат. Изключението е единствено за наказателни производства.
Спират се запорите на банкови сметки на физически лица, на запори върху заплати и пенсии и осъществяването на описи на движима и недвижима благосъстоятелност на физически лица. БСК обаче изиска частта за запорите и описите да важи и за юридически лица, т.е. за компании.
Ще има единствено незабавни и неотложни нотариални заверки, с дежурен нотариус за всеки нотариален регион.
Икономически и обществени ограничения
Всички работодатели ще могат подреждат отдалечена работа, в случай че това е допустимо за съответната активност. Ако не е допустимо, работодателите би трябвало да обезпечат на работното място филтри, проветряване, стерилизация, да има експлицитни указания за съблюдаване на персонална хигиена и да не се пускат на работа заболели от остри заразни заболявания хора!
През Кодекса на труда се дава на работодателя да вкара ненапълно работно време за целия интервал на изключителното състояние. А при прекъсване на работа поради предписание на страната т.е. единствено в държавни компании, работодателят може непосредствено да пуска служащи в заплатен отпуск без тяхно единодушие. Ако няма заплатен отпуск, следва неплатен – още веднъж без единодушие на служителя. Ако някой желае да е в заплатен или неплатен отпуск, следва да дава отговор на следните критерии – да е на трудов контракт, да е бременна жена, да е майка или осиновител на дете до 12 години или дете с увреждане, без значение от възрастта му, уединен татко на дете до 12 години или дете с увреждане, без значение от възрастта му, чиновник под 18 години, чиновник с ТЕЛК за минимум 50% понижена работоспособност.
С нов член 218а в Кодекса на труда се предлага следното – при изключително състояние всеки работещ да може да получи 50% от брутната си заплата, само че не по-малко от 75% от минималната заплата, като това се заплаща напълно от работодателя. БСК се разгласи изрично срещу и изиска половината от минималната планувана заплата да се заплаща от страната! Отделно, в случай че работодателят самичък спре работа, да заплаща една брутна трудова заплата, само че БСК желае 60% от това да се поеме от страната.
Месечните обществени помощи се дават без да има потребност децата на получаващите наложително да вървят на детска градина и учебно заведение и без да се поставя общественополезен потребен труд или да се учи за преквалификация.
Ако сте подали заявление за помощ поради увреждане, ще може да получите помощ от датата на подаденото заявление, само че на база направена самостоятелна оценка, според обществения закон.
Срокът на годност на персоналните карти и шофьорски книжки, които изтичат до 31.10.2020 година, се удължава с 6 месеца.
Наказателен кодекс
На първо място, умишлен текст за здравната помощ - медици, които откажат без уважителна причина да оказват помощ на заболели при условия на емидемия и пандемия и обстановката е обвързвана със смъртни случаи, да са санкционират с пробация от 1 година и санкция от 300 до 1000 лв.. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е доктор по специалност, изиска това да отпадне.
Има и текст за подправените вести (неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент и паника или погрешна информация за разпространяването на заразителна болест) – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лв. санкция, а в случай че има " обилни нездравословни последствия ", санкцията е от 10 000 до 15 000 лв. и престоят в пандиза става 5 години. Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация акцентира, че партията има създадено предложение за спомагателна смяна, само че то ще бъде показано сред първо и второ четене.
" С посоченото изменение в Наказателния кодекс се санкционира всеки, който предава " погрешна информация за разпространяването на заразителна болест ", без значение дали е съзнателно или не, предизвестява БХК. " Този текст позволява наказателно гонене на действия, които не следва да се въздигат в закононарушение, защото доста от информацията, която в този момент се популяризира за ковид, е погрешна ", прибавят от НПО-то.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 18 март "
" Нови и нови ограничавания в Европа поради ковид, който се демонстрира от ден на ден "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР