С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил

...
С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил
Коментари Харесай

Момчил Неков: 85% от образованите българи до 38 години напускат страната

С огромно болшинство беше признат отчетът на българския евродепутат Момчил Неков за Новата европейска стратегия за умения. Програмата цели да увеличи уменията и квалификациите на европейските жители и да се оправи с безработицата и приключването на мозъци.

По последни данни 85% от образованите българи, които са на възраст до 38 години, напущат рамките на България. Сред тях са главно инженери, IТ експерти, доктори, медицински сестри и учители. „ Трябва да покажем на българите, че могат да се осъществят сполучливо и в нашата татковина. Трябва да се погрижим да върнем и Българите в чужбина, които могат да приложат наученото на Запад у нас. Това ще стане посредством съдействие сред страната, бизнеса и образованието "., съобщи Неков.

Българският евродепутат счита, че България би трябвало да си възвърне изгубения искра на професионалното обучение и дуалната форма на образование като се отчетат новите потребности на пазара на труда по райони. „ Трябва да се подсигурим, че като свършат парите по плановете за дуално обучение, бизнесът и компаниите ще са подготвени да влагат в образованието на фрагменти. За да се случи това, би трябвало да се обезпечат финансови тласъци най-малко първоначално ", добави Неков.

По данни на Синдиката на българските учители (СБУ) към 3000 са учителите в България, които преподават в клас без да имат тапия за педагози. В допълнение на това, поради недостигга на фрагменти, 5500 са работещите пенсионери учители все още. Новата европейска стратегия за умения приканва за предприемането намерки за привличането на повече млади фрагменти и за възстановяване на статута на учителската специалност. Според Неков учителят би трябвало да бъде водеща движеща мощ в цифровата промяна на образованието.

След гласуването Момчил Неков беше хазаин на спор по отчета с акцент върху цифровите умения и професионално обучение. В него участваха членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, работодателски и синдикални организации.

Повече информация за Новата европейска стратегия за умения можете да намерите тук.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР