С голяма молитва за мир от представителите на различни вероизповедания

...
С голяма молитва за мир от представителите на различни вероизповедания
Коментари Харесай

Голяма молитва за мир ознаменува края на посещението на папа Франциск в България

С огромна молитва за мир от представителите на разнообразни вероизповедания завърши формалното посещаване на папа Франциск I в България - втората аудиенция на папа в историята на страната ни и първа от 17 години насам. Събитията и посланията на Франциск доближиха до милионите католици и вярващи по света, които го наблюдават и се вслушват в думите му.

Папа Франциск насочи своята молитва за мир на пл. " Независимост "  в София в наличието на хиляди хора от България и чужбина, които бяха пристигнали да го изслушат.  Площадът е знаково място в столицата. Това е така наречен триъгълник на толерантността, където са ситуирани православна черква, католически храм, синагога и джамия. Православната ни черква обаче не излъчи представител в апела. 

" Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има спънка, там където има обезсърчение да има наслада. Светлина да има там, където цари мрачевина. Учителю, направи не толкоз да диря разтуха, колкото аз да успокоявам. Не толкоз да диря обич, едвам обичам, тъй като давайки - получавам. Умирайки, се раждаме за безконечен живот. Амин! ". Така стартира молитвата за мир на папа Франциск.

От столичния площад той призова за деен и укрепен мир срещу всички форми на нарцисизъм и равнодушие, които " ни карат да слагаме дребните ползи на някои над неприкосновеното достолепие на индивида ", съобщи Дарик.

Нека това алегорично място се трансформира в енергично предпочитание за мир. Нека мирът се популяризира по цялата земя, в нашите фамилии, във всеки от нас, и изключително по тези места, където толкоз доста гласове са били задушени от войната, от безразличието и пренебрегнати от смачкващото присъединяване на заинтригуваните групи, сподели папата. 

Мирът изисква и моли да създадем от разговора - път, от общото съдействие - наше държание, от взаимното опознаване - способ и аршин, с цел да се срещнем в това, което ни сплотява, да се почитаме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на благоприятни условия и достолепие, изключително за бъдещите генерации, сподели Франциск.

В този момент гласовете ни се сливат и в унисон показват пламенното предпочитание за мир: дано мирът се популяризира по цялата земя! В нашите фамилии, във всеки от нас и изключително по тези места, където толкоз доста гласове са били заглушени от войната, задушени от равнодушие и пренебрегнати от смазващото съучастничество на заинтересуваните групи, съобщи още папа Франциск.

Светият отец прикани всички да спомагат за реализирането на този блян: представителите на религиите, на политиката, на културата. Той насочи своето обръщение за мир към целия свят дружно с представители на другите вероизповедания в България.

Папата се сбогува с представителите на другите вероизповедания у нас с прегръдка.

Утре рано сутринта папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов. Светият отец продължава посещението си в Северна Република Македония.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР