С голям успех върви на сцената на Музикалния театър хитовата

...
С голям успех върви на сцената на Музикалния театър хитовата
Коментари Харесай

Теодора Георгиева видяла Борис Христов да плаче на “Българи от старо време”

С огромен триумф върви на сцената на Музикалния спектакъл хитовата режисура “Българи от остаряло време ” - дело на Александър Мутафчийски. Това е мотив да напомним, че не какъв да е, а великият български бас Борис Христов е гледал тази оперета и е плакал от неспокойствие. Защото Борис Христов бе на първо място патриот до мозъка на костите - твърди министърът на културата от времето на социализма Георги Йорданов, индивидът, съдействал за българските записи на артиста, които и през днешния ден се продават по целия свят.

Посещението на големия артист и съпругата му Франка в Музикалния театър е оставило мил спомен у артистката Теодора Георгиева, която преди броени дни получи отличието “Златен век”.
“Сензационно прозвуча вестта, че Борис Христов е пожелал да гледа българската оперета “Българи от старо време”, поставена от Богдан Ковачев - припомня си Теодора Георгиева. - Знаехме, че публиката ни харесва, но

никой от нас не бе предполагал, че бас номер 1 на планетата ще пожелае да ни гледа
​​​​​​
Доведоха го към 7 без петнадесет. Съпровождаше го един от най-близките му приятели, Любен Живков, юрист, хорист в хор “Гусла”, където Борис Христов е направил първите си стъпки в певческото изкуство. Видните гости седнаха в лявата ложа. И когато завесата се вдигна, ние, артистите, ги видяхме”, припомня си Теодора Георгиева.


Борис Христов

Премиерата на “Българи от старо време” е на 12 януари 1973-та, така че може да се предположи, че Борис Христов е присъствал на спектакъл през есента на 1976-а - тогава той е в София, за да запише православните песнопения в храм-паметника “Св. Ал. Невски” заедно с хоровата капела “Светослав Обретенов”. Артистът вече е преживял първия инсулт, затова съпругата му Франка го пази от излишни емоции. А те напират отвсякъде. След падането на завесата двамата са отведени на сцената, за да поздравят лично артистите. Борис Христов прегръща примадоната Теодора Георгиева, която играе Лила. “Бях притеснена и развълнувана. Окопитих се и му подадох програмата, за да ми даде автограф. Написа думи, които ме топлят цял живот”, припомня си Теодора. Върху скромната програма четем: “На прекрасната Лила, Теодора Георгиева, Борис Христов”.

С малко “б” и архаичното двойно “е”, типични за почерка на Борис Христов

Теодора Георгиева е убедена, че певецът искал да се наслади на български спектакъл, да послуша българска музика. “Българи от старо време” е мелодична творба с прекрасни арии и ансамбли, а съдържанието й е дълбоко обвързано с националната ни история. В онази паметна вечер Борис Христов е гледал на живо и Лиляна Кисьова, Стоян Димитров, Минко Босев, Хари Харалампиев, Милка Братованова, Мария Шумкова, Славейко Соколов, Любчо Аврамов.

“Срещата с този велик певец топли душата ми и днес, когато него вече го няма. Намаляват хората, които са го познавали лично. А аз бях една от тях. И моята учителка в изкуството, Мими Балканска, го боготвореше. Знам, че Борис Христов й е изпращал поздравителни картички от Италия “, казва Теодора Георгиева. И се просълзява, спомняйки си за учителката си Мими Балканска. “С Мими сме семейни приятели - тя бе много привързана към моите родители, актьорите Анна и Михаил Георгиеви. Започна да ми помага в подготовката за всяка роля. Най-интересно бе, когато влязох в “Царицата на чардаша” - Мими изработи с мен всяка ария, всяка реплика, всеки жест. Тя, легендарната Царица на чардаша, спокойно ми разясняваше детайлите в образа. Когато изиграх Силва, възрастни фенове на оперетата дойдоха да ме поздравят и намекнаха, че съм им напомнила за Мими! Дано там, където е сега, види, че съм наградена със “Златен век” - сигурна съм, че ще се зарадва”, казва Теодора Георгиева. До последно Мими Балканска носи на ръката си сребърния пръстен, който Теодора й е подарила.

Клара ДИМИТРОВА
/вестник " Над 55 " /
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР