С голям интерес и ентусиазъм премина любителският детски турнир по

...
С голям интерес и ентусиазъм премина любителският детски турнир по
Коментари Харесай

Дузпи определиха победителите в детския любителски футболен турнир „Мост-Между-Културите“

С огромен интерес и възторг мина любителският детски шампионат по футбол на дребни порти „ Мост-Между-Културите “, чиито хазаин бе ПФК „ Берое “. Той се състоя в границите на третото издание на лагера за деца от разнообразни вероизповедания „ Мост-Между-Културите “, който се организира взаимно с община Стара Загора.

Преди същинското съревнование треньорите от Академията на „ Берое” – Радостин Александров и Пол Костадинов, организираха загряваща подготовка с участниците, след която стартира дуела.

Момичетата се почувстваха задоволително уверени, с цел да упорстват вместо на смесени тимове, както бе планувано, да образуват женски тим. Във второто полувреме с автогол маркиран от нападател на тима на момчетата резултатът бе подравнен на 2:2. Двубоят беше решен с дузпи, а крайният резултат приключи с 3:2 за отбора на девойките, които се оказаха по-точни.

В този самобитен футболен празник се включиха и деца от школата на Берое. След края на дуела шефът на Академията Ивко Ганчев, легендите на Берое Петко Петков и Борис Киров връчиха награди на участниците. Футболът е отборна игра и в същото време най-популярния и обичан спорт в света.

Световните футболни организации най-категорично и ясно се опълчват на расизма от години, като редовно водят акции за приемливост. В тази игра всеки схваща, че може да разчита на съотборника си без значение от неговата народност, етническа или религиозна принадлежност.

Всички 19 деца, участващи в лагера, принадлежат към разнообразни религиозни общности и култури, като главната цел е да се покаже и наложи положителния модел на разговор в по-широк, европейски формат.

Тази година самодейността се трансформира в интернационална като в нея се включиха деца от Холандия и Швеция. Сега повече от всеки път, когато насилието и радикализацията раздират Европа, се нуждаем от образци, с цел да покажем и научим идващите след нас генерации по какъв начин да живеят дружно с “другия”, другия, да основат модерно общество, свободно от стандарти и предубеждения.

В рамките на програмата на лагера са включени срещи с духовници от всички вероизповедания в България в техните храмове (Католическия храм „ Св. Йосиф “ при отците салезиани в Казанлък, запознаване с протестанството, Ески джамия – музей на религиите и православния храм „ Св. Димитър “), посещаване на Историческия музей в Стара Загора, разглеждане на културно-исторически монументи в района - Музея на розата и Казанлъшката гробница.

Последната вечер всички ще замесят хляба на другарството, като алегоричен обред за последната нощ дружно в Стара Загора. От България лагерът за деца „ Мост-Между-Културите “ се придвижва в Хага, Холандия където ще прекара пет дни. За първи път в тази българска самодейност вземат участие организации от международна големина като световната мрежа за културен и набожен разговор United Religions Initiative, отдадената на идеята за децата - Arigatou International, Институтът " Олга Ленгейл " за правата на индивида и обществената правдивост. От българска страна разчитаме на партньорството на Фондация „ Българска памет “ и AGBU – Plovdiv (Общоарменски благотворителен съюз – Пловдив).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР