С годините осъзнаваме колко е важно нашето здраве и започваме

...
С годините осъзнаваме колко е важно нашето здраве и започваме
Коментари Харесай

Хапвате ли тези храни ще забравите за очилата и ще подобрите виждането си

С годините осъзнаваме какъв брой е значимо нашето здраве и започваме от ден на ден да се грижим за него. Ето няколко неща, които може да извършите, с цел да забавите оптимално дълго слагането на очила и лещи.

Правилното хранене с подобаващи хранителни субстанции може освен да предотврати, само че и да спре процеса на утежняване на зрението.

И това е забавно: 9 ритуала, които ще върнат зрението ви
Нещо повече, вярното хранене дори може да усъвършенства визията. И в този момент е времето за огромния въпрос:

Трябва да ядете много храни, богати на витамин А. Този витамин е от решаващо значение за зрението ви, тъй че високите равнища могат да оказват помощ за попречване на инфектиране на очите, сухи очи и слепота за нощно време.
Витамин А създава пигментите в ретината на окото и е извънредно значим за цялостното здраве на вашите очи, изключително при нощно виждане. Националният очен институт организира изследване, съгласно което приемането на витамин А или други антиоксиданти във високи равнища дружно с цинк би могъл да понижи риска от недъгавост на макалута в преклонна възраст с съвсем 25%. Освен това, витаминът взе участие в образуването и поддържането на костите, зъбите, слузните мембрани, имунната система и белите кръвни кафези.

Препоръчителният дневен банкет за възрастни е 5000 IU. Така че, тук ще ви представим доста богати на витамин А храни, от които да избирате. Консумирайте ги постоянно, с цел да повишите равнищата на витамин А в организма, като по този метод подобрите зрението и дори кожата си.
богати на витамин А
1. Домати

Този зарзават е с ниско наличие на калории, само че с високо на витамини и минерали, включително витамин А. Счита се, че яденето на един междинен домат обезпечава на тялото ви 20% от целесъобразното на ден количество витамин А. Освен този витамин, домати са богати и на витамин С.
- 1 междинен домат - 22 калории и 1025 IU витамин А.

2. Пъпеши

Пъпешът е с ниско наличие на калории и мазнини, само че с високо на хранителни субстанции и витамини, изключително витамин А. Само една част от пъпеша доставя на тялото ви 120% от дневните потребности от витамин А.
- 1/8 междинен пъпеш - 23 калории и 5986 IU витамин А.

3. Говеждо месо /черен дроб/

Това е един от най-хубавите източници на витаминити А и С, както и огромен натурален асистент при лекуването на анемия. Само 100 грама говежди черен дроб обезпечават 300 % от целесъобразното на ден количество витамин А.
- 100 грама алено говеждо месо - 135 калории и 16898 IU витамин А.

4. Айсберг марули

По-светлите марули съдържат витамин А и в една порция на салата съдържат единствено 10 калории, което ги прави здравословни и вкусни.

5. Праскови

Те са богати на желязо, магнезий, калий, витамин С, калций и фосфор. Една праскова дава 10% от целесъобразния дневен банкет на витамин А.

6. Сладки картофи

Те са доста хранителни и вкусни. Един сладостен картоф ще ви обезпечи 438% от предложеното на ден количество витамин А. Още по-страхотен е обстоятелството, че тези картофи са доста нискокалорични.

7. Червени чушки

Червените чушки съдържат витамини А и С и също са богати на ликопен.

8. Масло от черен дроб на тресчица

Това масло може да се употребява по 2 метода, т.е. в течна и капсулна форма. Богато и на витамини А и D, както и на омега-3 мастни киселини.

9. Черен дроб на кокошка

Той има обилие от витамини и минерали, а 100-грама парче ще ви достави невероятните 1507% от целесъобразното на ден количество витамин А.

Спанак
Спанакът е необикновено здравословна храна и богат източник на витамин А, С, К, желязо, калций и манган. Сервиран в купа, спанакът обезпечава 49% от целесъобразната дневна стойност.
- Сервиращ размер (1 купа), 2464 IU витамин А, 8 калории.

ряпа
Репите са доста богати на витамин А - в една междинна порция от ряпа има 1453 IU витамин А и 159 калории.

овесена каша
Повечето овесени зърна са обогатени с витамин А - една купа от този тип овесена каша има 159 калории и 1453 IU витамин А, което съставлява 29% от дневния банкет.

Обезмаслено мляко
Обезмасленото мляко е богато на доста съществени хранителни субстанции, в това число витамин А. Чаша мляко има 395 IU витамин А и 146 калории.

Моркови
Средният морков има 25 калории и 10191 IU витамин А, което е 204% от дневния банкет.

киви
Тиквите са богати на витамин А и други хранителни субстанции като бета каротин, който се трансформира във витамин А в организма. В 300 грама тиква се съдържат 22868 IU витамин А (457% от дневния прием) и единствено 82 калории.

Сушен босилек
100 гр. сушен босилек има 251 калории и 744 IU витамин А.

Паприка
Една супена лъжица паприка има 20 калории и 3448 IU витамин А, което е съвсем 70% от дневния банкет на питателните субстанции.

Глухарче
В глухарчето се съдържат 112% от целесъобразното на ден количество на витамин А (5589 IU) и единствено 25 калории.

Зеле
Зелето е богат източник на витамин А - в една купа зеле има 10320 IU витамин А (206% от RDA) и единствено 34 калории.

Червен пипер
Друг огромен източник на витамин А е аления пипер. Ще получите до 42% от дневната потребност като консумирате единствено една супена лъжица от тази съставна част.
- 1 супена лъжица червен пипер - 16 калории и 2081 IU витамин А.

Грах
Половин купа грах обезпечава 134% от дневната потребност от витамин А. Също по този начин, грахът е богат на витамин С, В и К.
- ½ купа грах - 62 калории и 1680 IU витамин А.

Сушени кайсии
Сушените плодове са необикновен източник на хранителни субстанции, сила и антиоксиданти. Например, сушените кайсии имат обилие от витамин А, което значи, че една кайсия ще ви обезпечи 94% от целесъобразната дневна сума. Броят на калориите е 313.

Риган
Без подозрение това е един от най-богатите билкови източници на витамин А, т.е. 100 грама ще ви обезпечат 161% от целесъобразното на ден количество витамин А и 271 калории.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР