С години Мартин Брюш бе хляба и маслото на германската

...
С години Мартин Брюш бе хляба и маслото на германската
Коментари Харесай

Краят на автомобилната индустрия такава, каквато я познаваме, е съвсем близо

С години Мартин Брюш бе " хляба и маслото " на немската автомобилна промишленост. 32-годишният мъж ежедневно употребявал своето Audi A4 комби с 211 к.с. за 20-минутното пътешестване до офиса. Сега, в работните дни, автомобилът му нормално седи паркиран пред жилището му в Берлин, а мениджърът човешки запаси употребява услуга за споделено пътешестване, споделя Bloomberg.

" Ако би трябвало да съм изцяло почтен, притежаването на автомобил е прекомерно скъпо при всички тези други възможности ", споделя Брюш.

Младите хора като него от ден на ден изоставят шофирането и като резултат приближават промишлеността един миг, от който тя се опасява - моментът, в който продажбите на коли в западния свят ще спре да пораства, а малко по-късно ще стартира и да понижава.

Тази наклонност е изключително вярна в огромните градове, където хората все по-често са подготвени да споделят пътуването си, вместо да закупуват безценен автомобил, който стои паркиран през съвсем цялото време. Броят на германците под 25-годишна възраст, които изкарват шофьорска брошура, се е сринал с 28 % през последното десетилетие - и това е наклонността в съвсем всяка огромна развита стопанска система.

Това е моментът, в който трите стълба на автомобилната промишленост би трябвало да бъдат преосмислени. Откакто актуалният автомобил е фиктивен, има три неща, на които тя разчита: колите употребяват мотор с вътрешно горене; хората освен желаят да имат подобен, само че и го карат единствено те. В ерата на споделеното пътешестване, самостоятелните коли и електрическите мотори автомобилните производители би трябвало да премислят посока си - в случай че желаят да оцелеят.

Затова не е изненада, че производителят на първокласните коли Mercedes-Benz купи дял в CleverShuttle - услугата, която и Брюш употребява. Чрез сходно на Uber приложение тя свързва непознати, които търсят транспорт. В петте града, в които тя е дейна, потребителите се удвоиха от януари насам до 650 хиляди

След пет години тези услуги ще " изядат " продажбите на коли, оставяйки производителите уязвими, в случай че не намерят по какъв начин да трансформират модела си, споделя основаната в Мюнхен компанията Berylls Strategy Advisors. До 2030 година в Съединени американски щати тя планува, че общите продажби на коли ще намалее с 12 % до 15,1 милиона.

" Това е първият път, в който фирмите ще би трябвало да се оправят със спад, който е фундаментален, а не се дължи на краткотрайни фактори като стесняване на стопанската система, да вземем за пример ", споделя Артър Кипферлер, съветник в Berylls.

Проблемът е, че не е изключително елементарно приходите от продажби да бъдат сменени с тези от услугите за подвижност. Германски колоси като Daimler, BMW, Volkswagen към този момент са вложили стотици милиони в сходни услуги, само че не могат да извлекат облага от тях.

Можем да вземем за образец услугата DriveNow на BMW, която е дейна от 2011 година и таксува потребителите на минута, като им разрешава да наемат над 6 000 BMW и Mini в 13 европейски града. Седем години по-късно тя към момента е на загуба, а приходите от нея съставляват едвам 0,07 % от общите за компанията.

Освен разноските за колите, които обслужват потребителите в градовете, има и доста други разходи: поддръжка, заплати на водачи и програмно поръчителство.

И въпреки всичко личните калкулации на BMW демонстрират, че след десетилетие един автомобил, употребен споделено, ще замести три частни. А услугите за подвижност ще дават отговор за една трета от пътуванията. Според основаната в Ню Йорк консултантска компания Oliver Wyman този нов бизнес ще носи €200 милиарда през 2040 година

Услуги като Uber и китайският съперник Didi Chuxing Inc. към този момент имат обща оценка от $124 милиарда - напълно малко под тази на BMW и Daimler. Затова BMW сля DriveNow с услугата на своя съперник car2go през март.

Конкуренцията към този момент е свирепа. В Германия има толкоз доста благоприятни условия да стигнеш от едно място до друго, че националният жп транспортьор Deutsche Bahn AG закупи дял в CleverShuttle.

Подобна е обстановката в доста други огромни градове по света. Броят на споделените коли се е нараснал с 91 % през последната година, по данни на Bloomberg New Energy Finance. Услуги като Uber, Lyft и Grab съумяха да съберат съвсем един милиард консуматори през второто тримесечие.

CleverShuttle чака да е на облага в един немски град - Лайпциг, а до края на годината възнамерява да купи още 130 автомобила, с които да разшири активността си в още два града.

А потребителите се радват на разнообразието. Брющ заплаща по €8,50 за пътуването си до централния площад в Берлин - такси би му излязло двойно, а сумата е по-малко и от таксата, която множеството паркинги в близост желаят. " Евтино е, няма потребност да диря паркомясто и одобрявам обстоятелството, че пътуването ми е природосъобразно ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР