С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на

...
С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за контрол на ограничителните мерки срещу Русия

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Народното събрание одобри на две четения промени в Закона за надзор на ограничаващите ограничения против Русия, с които енергийните вноски за директен транспорт на природен газ с съветски генезис се трансферират върху ползвателите на услугата и ще бъдат събирани от Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите.

С изменението се поправя признатото на 13 април решение на Народно събрание, съгласно което до момента те се дължаха от оператора на газопреносната мрежа " Булгартрансгаз ".

Опозиция и ръководещи се съгласиха, че в случай че измененията не бъдат признати, предприятието ще банкрутира, само че се разминаха за това кой носи отговорност за обстановката и какви са рисковете за България.

От опозицията предизвестиха, че България е застрашена от интернационалните наказания поради налагането на такса от 20 лв. на мегаватчаса за директен транспорт.

Павела Митова от " ИТН " съобщи:

" Министърът на финансите, съзнавайки личната си непросветеност във връзка с заложените доходи в бюджета и безспорната неспособност да си ги набави, измисля гениалната концепция да цялостни хазната с едни над 3,5 милиарда лв. на година като увеличи цената на съветския газ, който транзитира през България. При импорт по този метод се оскъпява съветският газ за личните ни потребности и цената ще се заплати от битовите консуматори. Що се отнася до преноса, оскъпяването на доставките на нашите сътрудници е разумно да чакаме реакция от тяхна страна ". 

 
Въпреки че поддържаха решението, от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи също показаха запаси към претекстовете и опциите на финансовия министър Асен Василев да управлява събираемостта на вноските.

Макар да назова предлагането неразбирателство, Радаман Аталай от Движение за права и свободи прикани:

" Асен Василев не схваща от енергетика, така че дано да оставим тези средства, за които господин Василев желае да си ги събира, само че не знае по какъв начин, да ги прехвърлим отново при него в Министерството на финансите, с цел да може той самичък да се пребори с измислените си такси и господин Спецов да му ги събира ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР