С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът ратифицира СЕТА на

...
С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът ратифицира СЕТА на
Коментари Харесай

Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно

С гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи Народното събрание ратифицира СЕТА на първо четене. Тя съставлява всеобхватно икономическо и комерсиално съглашение сред Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите страни членки.
Българска социалистическа партия и съдружният сътрудник на ръководещата партия - " Обединени патриоти ", гласоподаваха " срещу ", а от " Воля " на Веселин Марешки се въздържаха.
Без да влизам в непотребни елементи ще разясня какво е това CETA и по-важното има ли почва у нас. Като цел на съглашението се показва да отстрани 98% от митата сред Канада и Европейски Съюз. То получава извънредно доста рецензии с претекста, че това ще отслаби Европейски Съюз по повод отбраната на правата на потребителите и сигурността на храните, а изгодите ще са минимални. Като рискове са посочени също чисти загуби, безработица, тежки вреди върху околната среда и неподходящо влияние върху обособените жители. Някои от тях са обосновани, други мощно преекспонирани.
Но плюсовете от съглашението са най-вече за по-големите бизнесмени, защото митата са държавен инструмент от епохи наред, с цел да може по-силният като благоприятни условия и качества на даден пазар да бъде спиран, с цел да не отстрани всички по-слаби и да се стигне до обстановка на монопол. В много браншове цялостната независимост на пазара би била нездравословна, а в някои, с национално значение, и неприемлива – да вземем за пример нуклеарната енергетика.
Има и един съответен миг, който е доста значим когато става въпрос за България. Тук става въпрос за опцията наднационален съд, пред който непознати вложители имат право да съдят страните. Сещате ли се кой ще заплаща на въпросните корпорации при нарушавания на български политици да вземем за пример? Точно по този начин - още веднъж ние, данъкоплатците.
Ако непозната компания постанова непоносими правила на труд, в случай че отхвърля да води договаряния с представители на служащите, в случай че саботира провеждането на стачки и прочие, хората на труда могат да алармират една комисия, която да се произнесе и да посъветва корпорацията да не прави повече по този начин. В случай обаче, че същата компания реши, че увеличението на минималната работна заплата да вземем за пример понижава облагата ѝ, има опция да съди страната.
Гласуването в българския парламент пък беше повече от красноречиво. Движение за права и свободи продължава да играе ролята на съпротива, гласоподава срещу държавното управление в авансово обречения избор на съмнение, само че когато става въпрос за значими гласувания, изрично гласоподава в комбина с ГЕРБ. Друг забавен за отбелязване миг е, че другояче много дейната в последно време прокуратура по този начин и не открива престъпления на " предприемачите " от кръга на Движение за права и свободи. Но това евентуално е " случайност ". Те не са олигарси, а почтени предприемачи и си заплащат постоянно всички налози. Пък и разделяне на управляващите, самостоятелна прокуратура...
Да разгледаме и другите политически играчи. Българскитe " патриоти " не поддържаха съглашението в родния парламент. Недоволстват от мандатоносителя ГЕРБ, само че са срещу вота на съмнение против държавното управление, за " да не стартира да ръководи Движение за права и свободи ". Добър мотив, нали? Но пък " приканиха жителите " да стачкуват против CETA. С това извършиха " патриотичния си дълг ".
Стигаме до депутатите от " Воля ". Те още веднъж демонстрираха волята да се въздържат. Разбира се, това е тяхно право. Случва им се много постоянно, очевидно ролята е комфортна. Поведението на " родолюбците " от " Воля " и " патриотите " (обединени или не) в действителност е изцяло обяснимо. Едните ръководят (та даже и с ексминистър в ареста), а другите са " градивна съпротива ", въпреки и постоянно въздържаща се от мнение.  Но пък и това е позиция въпреки всичко.
Пък и в общественото пространство от ден на ден се прокрадват мненията, че въпросните патриотични обединения може и да не получат доверието на жителите на последващи избори. Все по-набиращата инерция около митингите групировка на " Възраждане ", както и шоуменът Слави Трифонов наподобяват подготвени да лишават местата им в сърцата на обичайно патриотично настроените български жители.
Но те са чисти пред себе си. Все отново гласоподаваха срещу CETA, а Движение за права и свободи не ръководи, сякаш. Блажени са вярващите.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР