С гайди и молитва за безаварийно и успешно изграждане на

...
С гайди и молитва за безаварийно и успешно изграждане на
Коментари Харесай

Поп и мюфтия се помолиха за безаварийно изграждане на ГКПП Рудозем – Ксанти

С гайди и молитва за безаварийно и сполучливо създаване на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем – Ксанти бе даден старт днес на обекта.
„ Нека да се построи сполучливо и наред, да няма никакви повреди и злополуки. Бог да бди над вас и да пази нашата страна, майка  България, бяха думите на отец Запрян Шиков.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов оправи молитва към Всевишния с отварянето на този граничен пункт да се реализира благоденствието и просперитета за района, за община Рудозем, за област Смолян и за двете прилежащи страни.

На границата сред България и Гърция пристигнаха стотици хора, с цел да участват на събитието, толкоз дълго предстоящо в района. С бурни ръкопляскания бе посрещната Марина Павлиду – щерка на починалия регионален шеф на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Той отдаде години от своя живот и големи старания за отварянето на граничен пункт сред Ксанти и Рудозем, а реакцията на присъстващите сподели, че свършеното от него се помни и тачи.      

„ Чувствам се извънредно разчувствана и макар студа, се усещам топло от приятелското посрещане. Това е план, който беше стартират от дълго време от гръцка страна от моя татко с едно абсолютно съдействие от българска страна и благодарение на Георги Чилингиров. Този план не е просто да съединим пътищата сред България и Гърция, само че да се съединят и народите на двете страни в границите на европейското съдействие, да станем всички едно семейство и този път да ни оказва помощ. Това, което стартира моят татко Георгиос Павлидис, бъдете сигурни, че семейство ни ще го продължи. Обещаваме и се обвързваме с това “, съобщи дъщерята на Павлидис.

„ Особено имам вяра, че това ще е веднъж, който ще помогне за развиването на връзките сред България и Гърция, за търговията и туризма. Сигурен съм, че след толкоз доста старания Георгиос Павлидис ни гледа от високо и е доста удовлетворен “, сподели Никос Ефримидис – зам.-областен шеф на Източна Македония и Тракия  
От своя страна Стефан Соколов – представител на консорциума „ Партньори – Ксанти “ пое ангажимент обектът да бъде приключен качествено и в период. Строителството  е на стойност малко над 17 млн. лв., а срокът е тъкмо една година. То ще бъде осъществено от четири компании -„ Копекс и Ко “ ЕООД (София), „ Агробилд “ ЕООД (гр. Белица), „ БГ Ленд Ко “ ООД (Варна) и „ Семеен кодекс – Варна 2007 “ ЕООД.  

„ Днес сме се събрали за едно историческо събитие, за което доста хора, доста държавни управления, доста общински и районни управляващи са полагали старания в годините. Искам да поздравя всички тях с началото най-сетне на строителството на това извънредно значимо за област Смолян и Южна България съоръжение “, сподели кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Той пожела на строителите безаварийна работа и съобщи, че община Рудозем е твърдо ангажирана да им оказва помощ с всичко,което е належащо за бързото и качествено привършване на плана.
„ Днес е доста щастлив ден за нас, защото вършим решителна стъпка към сбъдването на една наша огромна фантазия. Рудозем - Ксанти е един от трите пункта, контрактувани сред Гърция и България в далечната 1996 година и за жалост е единственият, който още не е отворен. В продължение на няколко десетилетия доста хора са положили старания за отварянето на този граничен пункт и виждам, че всички чакат с вяра това да се случи колкото се може по-бързо “, уточни регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

Негов беше задължението с държавно решение да извърши всички процедури по възлагането на обекта – за планиране, строителство, авторски, строителен контрол и други
По думите му ще се положат всички старания пунктът да бъде отворен тази година, тъй като се навършват 140 години от установяването на дипломатически връзки сред Гърция и България и това е самобитен подарък по този мотив за двете страни. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР