С Гърция сме стратегически партньори, заяви премиерът Бойко Борисов на

С Гърция сме стратегически партньори, заяви премиерът Бойко Борисов на ...

Борисов иска по-бързо да се построи газовата връзка с Гърция.


С Гърция сме стратегически партньори, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас.

Четиристранният формат на разговори  между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти, каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По време на разговора премиерът изтъкна важността на това да се ускори реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни.

"Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд. кубически метра газ", посочи още министър-председателят.

В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на автомагистрала "Струма" за свързаността с южната ни съседка.

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър Николаос Дендиас бяха единодушни, че между България и Гърция съществуват отлични двустранни отношения, които ще продължат да бъдат насърчавани във всички сфери от взаимен интерес.

По време на срещата беше посочено, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg