С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между

С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между ...

Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция.

„С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас. Това е първата визита на Дендиас в България като външен министър.
По време на разговора премиерът Бойко Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни.
„Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“, посочи още министър-председателят. В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.
На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка, съобщиха от правителствената информационна служба.
По - рано днес Николаос Дендиас се срещна и с колегата си Екатерина Захариева, пред която сподели, че Атина подкрепя влизането на България в Шенген, предаде репортер на БГНЕС.
"Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и подкрепя политиката на разширяване на ЕС и насърчава европейската перспектива за Западните Балкани при положение, че те отговарят на условията. Също така отделяме голямо внимание на спазване на Преспанското споразумение", каза гръцкият външен министър.
Захариева припомни помощта, която Атина е оказала на България по нейния път за членство в ЕС и добави, че "сега ние с вас искаме да помогнем на нашите съседи" по този път.
Дендиас обвини Турция, че продължава да нарушава международното право, извършвайки сондажи за природен газ в района на Източното Средиземноморие.
 

Източник: actualno.com