С финансово семпла, но провокативна реклама на туризма в страната

...
С финансово семпла, но провокативна реклама на туризма в страната
Коментари Харесай

Литовски студенти дадоха урок по реклама на световната туристическа индустрия

С финансово семпла, само че провокативна реклама на туризма в страната си литовски студенти реализираха международно самопризнание и сграбчиха златния приз за най-хубава реклама на Лондонската туристическа борса тези дни.

През януари 2018 година литовската столица Вилнюс стартира да се популяризира с афиш, поставящ знак на тъждество сред града и точката на удоволствието на дамата, така наречен G-spot. Плакатът изобразява горната част от главата на жена и ръката й, вкопчила се в картата на Европа. Пръстите са подписани върху мястото, на което е очертанието на балтийската страна. Слоганът гласи: " Никой не знае къде тъкмо се намира, само че когато я откриеш, възприятието е ужасно ". Следва пояснението: " Вилнюс - G-точката на Европа ".

Рекламата стартира да се популяризира във връзка 625 години от основаването на днешната литовска столица, а първичните реакции в страната бяха спорни. Тогава от уеб страницата Go Vilnius, който дава отговор за популяризирането на града като туристическа дестинация, разясниха пред медиите, че са търсили нови свежи хрумвания измежду студентите в рекламната школа. Идеята на Юргис Раманаускас и Скаисте Кауринайте е преценена като добра и градът заложи на нея, с цел да се популяризира на външните пазари. И това се оказа сполучливо.

Ако преди стартирането на рекламата единствено 8% от целевата публика в Лондон и Берлин е знаела за съществуването на Вилнюс, само че не и къде тъкмо се намира градът, след стартирането й 100 хиляди души посещават уеб страницата https://vilniusgspot.com/. Според кмета Ремиджиус Симасиус посланието на младите рекламисти е достигнало публика от 600 млн. души като в следствие броят на непознатите туристи се е нараснал с 12%. Според Си Ен Ен туристите от Германия се усилват с 37.8%, а от Англия - с 20.5%.

Разбира се, концепцията на студентите е единствено основата, развита в поредност клипове и уеб страница. Той предлага " карта на удоволствията " във Вилнюс - десетки хрумвания за развлечения, ориентирани най-вече за младежката аудитория, сред които " смели опити " с турове за среща с призраци, лабиринти и посещаване на транспортен съд на викингите или " искейп стая " ; " наслади за езика " - в превод вкусна храна; " потапяне в дивото " с разходки измежду природата. Туристът може да попълни и тест на уеб страницата, който ще му подскаже подобаващите съответно за него местенца.



Си Ен Ен отбелязва, че акцията е провокирала недоволството на локалната католическа черква изключително откакто провеждането й съответства с визитата на папа Франциск през август 2018 година Епископът на Вилнюс даже предизвестил, че тя нарежда Вилнюс като град за полов туризъм, а държавното управление настояло акцията да се отсрочи за след визитата на папата. Градът отказал.

Британската работа за стандартизация на рекламата е отхвърлила тъжба, приписваща сексистки темперамент на литовското начинание като е заключила, че тя не е унизителна за дамите, осведоми американската медиа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР