С финални митинги тази вечер приключва кампанията преди предсрочните парламентарни

...
С финални митинги тази вечер приключва кампанията преди предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Ексклузивно пред БНТ: Кириакос Мицотакис за договора със Северна Македония

С финални манифестации довечера завършва акцията преди предварителните парламентарни избори в Гърция. Очаква се опозиционната консервативна партия " Нова народна власт " на Кириакос Мицотакис да завоюва безапелационно над ръководещата " Сириза " на премиера Алексис Ципрас. След като загуби европейските и локални избори през юни, в този момент Ципрас е изправен пред трето подред проваляне.

Кириакос Мицотакис неслучайно избра да приключи акцията си в Солун в Северна Гърция, района Македония. Залогът е един - дали Гърция, " непослушното дете на Европа ", ще поеме по нов политически път.

Управляващата радикална левица " Сириза " на премиера Алексис Ципрас, която преведе страната през три огромни и мъчителни избавителни стратегии поради 10-годишната финансова рецесия, посрещна миграционната рецесия и подписа Договора със Северна Македония за името, е напът да загуби, и то с гръм и тропот тези избори. Въпреки че страната към момента е с най-високия дълг в Европейски Съюз - 180% от Брутният вътрешен продукт, Гърция постепенно се възвръща и обръща тил на Ципрас.

Човекът, към който са устремени всички погледи, е Кириакос Мицотакис, водачът на консервативната опозиционна партия " Нова народна власт ". 51-годишен ученик на " Харвард ", правоприемник на известната политическа фамилия, Мицотакис дава обещание предоговаряне на тежките условия с кредиторите на Гърция, икономическо възобновяване, нова Гърция.
Кириакос Мицотакис, водач на " Нова народна власт ": Ще го обсъдим след изборите. Тук е същинската Македония. Въпросът за името беше позволен - съглашението стана действителност след по-широки полемики с нашите сътрудници. Аз, обаче, в никакъв случай не бих подписал сходно съглашение, което преотстъпва македонската еднаквост и език. Обещавам да работя, с цел да поправя вредите от това съглашение.Алексис Ципрас, министър председател на Гърция, водач на " Сириза ": Пълен поврат и победа на изборите в неделя е въпрос на съвест! Спомнете си през какво преживяхте през 2014 година и къде е Гърция в този момент - свободна от оковите на Международния валутен фонд и кредиторите. През 2015 година поехме ръководството с празна държавна хазна, а в този момент оставяме 35 милиарда евро - пари, които са всеотдайност на всички гърци.
И Ципрас, и Мицотакис дават обещание данъчни съкращения, привличане на вложения и нови работни места, с цел да върнат вярата на свръхобложената междинна класа и най-малко някои от 400 000-те хиляди млади студенти, напуснали страната поради рецесията.

Големият проблем е Преспанският контракт за разногласието за името с Македония, който Ципрас и македонския министър председател Заев подписаха предходната година. Договорът беше отритнат на референдум от гърците, само че все пак Ципрас го подписа. Именно по тази причина Мицотакис приключва акцията си тук, в района Македония. Мицотакис дава обещание да преразгледа някои от клаузите на съглашението.
Вемунд Аарбаке, учител по политология в университета " Аристотел ": Не мисля, че Кириакос Мицотакис ще изиска смяна в Преспанското съглашение, нито мисля, че в действителност желае да го промени. Всичко, което споделя по повод контракта, е напълно за вътрешнополитическа приложимост. Реториката е доста нападателна, само че няма да предприеме някакви действителни промени, що се отнася до Преспанския контракт.Не чакам да има митинги по улиците на Северна Гърция, в случай че Мицотакис не промени Споразумението. Може би някои локални политици ще продължат да поддържат въпроса в дневния ред и да повтарят, че се пробват да трансформират клаузите по него, само че не мисля, че ще има каквито и да било действителни промени в политиката.
След като обиколи четири града в региона на Солун през днешния ден, Кириакос Мицотакис ще приключи акцията на повърхност " Аристотел " в Солун. На изборите се чака висока изборна интензивност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР