С факти от астрономията, физиката и историята докторантът във ВТУ

...
С факти от астрономията, физиката и историята докторантът във ВТУ
Коментари Харесай

Докторант във ВТУ доказа от астрономията: Петър и Асен вдигнали въстанието през 1186 година

С обстоятелства от астрономията, физиката и историята докторантът във ВТУ - Анелия Маркова потвърди по безапелационен метод, че Петър и Асен са вдигнали въстанието си през 1186 година То е избухнало съвсем година по-късно от общоприетата дата 26 октомври 1185 година

Нейният теоретичен началник доцент Иван Лазаров добавя, че от научна позиция доктор Анелия Маркова поставя завършек на дългогодишната полемика по кое време е избухнало въстанието на Петър и Асен – 1185 или 1186! И годината е 1186-а, написа вестник " Борба ".

Когато почнала да работи върху докторантурата си, възпитаничката на Факултета по история във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ Анелия Маркова се натъкнала на исторически извори, в които въстанието на Асеневци е обвързвано по време със случилите се тогава слънчеви затъмнения.

И един от тези извори се оказала… „ История “-та на византийския историк Никита Хониат. Един откъс в тази история, в който той споделя за протеста на пълководеца Алексий Врана против византийския император Исак II Ангел, дава мотив на родните историци да спорят. Императорът побеждава благодарение на маркграф Конрад Монфератски – представител на италианска благородническа фамилия и крал на Йерусалим от 1192 година, и следва една среща сред двамата, която, съгласно Хониат, се е случила по време на същото слънчево затъмнение, което е белязало и въстанието на двамата Асеневци. И главната полемика е по кое време в действителност Византия подхваща ответния удар против Петър и Асен. Някои от историците считат, че Хониат е прекомерно променчив в описанието на събитията, които на всичко от горната страна са се случили 20 години преди той да ги напише. Други пък настояват, че разказът му за затъмнението е стилически прийом. Според Анелия не е нито едното, нито другото и византийският историк доста добре е знаел какво и по какъв начин го споделя. Затова тя решила да се зарови в астрономията и физиката, тъй като, за разлика от историята, тези две науки са безапелационни и няма място за „ аз мисля – ти мислиш “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР