С Европрограма финансират подобрения в Кремиковския манастир, Перперикон и в

...
С Европрограма финансират подобрения в Кремиковския манастир, Перперикон и в
Коментари Харесай

Реставрират стенописите в старата черква на Кремиковския манастир

С Европрограма финансират усъвършенствания в Кремиковския манастир, " Перперикон " и в Термите на Хисаря (античен Диоклецианопол). Програмата е " Региони в напредък " 2014-2020, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Общините София, Казанлък, Кърджали и Хисаря аплайват с планове за общо над 31 млн. лева за възстановяване, социализиране и повишение на туристическия капацитет на тези културно-исторически обекти с национално значение.

С утвърждението им ще бъде разпределен над 40% от ресурса по процедурата " Развитие на туристически атракции " , който е в размер на 98,5 млн. лева Финансирането е с безплатни средства от програмата и с финансови принадлежности посредством Фонда на фондовете.

Община София кандидатства с плана " Кремиковски манастир - духовният център на Софийската Света гора ". Предвижда се реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековна черква " Свети Георги " и социализация на археологически структури .

Ще бъде построено Северно манастирско крило, в което ще се обособят информативен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария, манастирски работилници за произвеждане на сладка и сиропи. Предвижда се образование на лагерници и гости в направата на манастирски сувенири. Така ще се сътвори повсеместен нов туристически артикул, който да съчетае културните и духовни полезности с естествените забележителности.

Припомняме, в двора на Кремиковския манастир от няколко години има летни лагери за деца. Там те измежду природата усвояват умения за оцеляване, срещат се с православието, поддържат връзка и играят измежду природата.

Проектът " Светът на траките " на община Казанлък планува консервация, реституция и социализация на тракийска гробница и паметен комплекс " Оструша " и създаване на велосипедна алея от град Крън до град Шипка.

В община Казанлък е планувано построяването на туристически комплекс, който ще има функционалността на информативен център и ще извършва ролята на " портал " за посещаване на Долината на тракийските царе . Той ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална действителност, с опция за образуване на разнообразни събития , занаятчийски ателиета и конферентна зала. В комплекса ще има и тронна зала - музей, за който ще бъдат доставени восъчни фигури на тракийски владетели.

Проектът на Община Кърджали е за консервация и реституция на част от археологическия комплекс " Перперикон " и създаване на туристическа инфраструктура за неговата социализация. Целта е да има интегриран туристически артикул " Перперикон " и неговото разпространение посредством разпространяване на осведомителни и рекламни материали , закупуване на интерпретативна техника и съоръжение за посетителския център на комплекса .

Община Хисаря показва " Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя ". В този план се включват три обекта: южната врата на Диоклецианопол; Термите и североизточната ъглова кула .

За тях се плануват консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи за възстановяване на цялостния туристически артикул с допълнени ограничения за интерпретация и информация по отношение на историята, смисъла и развиването на обектите.

От Министерство на регионалното развитие твърдят, че реставрацията, консервацията, опазването, експонирането на недвижими културни полезности , както и реконструкцията, ремонта или създаване на техническа инфраструктура в техните граници, ще дава отговор на наредбите на Закона за културното завещание, Закона за устройство на територията и други нормативни актове.

Тази година бяха отпуснати 8,2 млн. лева за реституция, акомодация и възобновяване на Синагогата във Видин и околното ѝ пространство.

От строителното министерство твърдят, че планове за остатъка от ресурса в размер на 59 млн. лева могат да се подават до 31 декември 2021 година

За претендентите важи правилото " първи по време - първи по право ". Затова всички евентуални бенефициенти, които биха желали да аплайват за комбинирана поддръжка (безвъзмездна финансова помощ и финансови инструменти), би трябвало да приготвят и подадат навреме своите планове пред Фондовете за градско развиване (финансовите посредници) по Оперативна програма “Регионално развитие”, както и да изискват съответния номер и дата, идентифициращи поредността на входираното предложение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР