С естествени багрила някогашните домакини закодирали молбите си за щастлив

...
С естествени багрила някогашните домакини закодирали молбите си за щастлив
Коментари Харесай

Копривщенските плъсти: Вълнени килими с цветни орнаменти

С естествени багрила тогавашните домакини закодирали молбите си за благополучен живот в тъкани от непредена вълна, известна като копривщенски плъсти.

Майсторите споделят, че с цел да стане хубав и здрав безредици килим, са нужни топлите лъчи на слънцето.

Снимка: bTV

„ Старите копривщенски плъсти са едни неповторими килими, които на никое място другаде в България няма да видите с цветни орнаменти. Те са се правили на открито върху калдъръма, като върху дървена скара се е слагала конопена рогозка. На половината се поставя вълна бита от дарак, като за основа се употребява от руното на овцата, а за по-вътрешната част се употребява от вътрешната част на корема. Структурата на самия косъм на вълната доста добре разрешава след попарването с врялата сапунена вода, косъмчетата да влезнат едно в друго и да бъдат доста здрави “, изясни Йорданка Бонева, демонстратор в дирекция на музеите, Копривщица.

Снимка: bTV

За изработката на един огромен килим взели участие по 4-5 души в продължение на няколко дни. Всяка копривщенска мома имала по една бяла плъст в чеиза си, за своята първа сватбена нощ.

„ Всеки орнаменти, като при шевиците, има своя символика. Тук в центъра, най-вече е слънцето, което е знак на свободата, на светлината. Тези цветове – синьото може да бъде от метличина, жълтичкото от бялата бреза, черното от биволски език се споделя едно цвете. Жълтото, леко кафявото може да бъде от орехова шума. Всички тези са от плодове, цветя и листа. Предимно те са е боядисвали в кюпове, които са се заривали в торове, с цел да бъдат по-добре боядисани и това в период от едно денонощие “, изясни Бонева.

Снимка: bTV

На пода, върху шарените и меки плъсти, спяло цялото семейство дружно.

„ Едно огромно страдание, че плъстите са се правели някъде до Априлското въстание, по-късно към този момент този поминък стопира да работят, хората сами да вършат “, споделя още тя.

Снимка: bTV
Днес има доста малко майстори, наследили тогавашния поминък, съумяват да пренесат занаята в съвремието като с изключение на килими по този метод те създават и шапки, пана, торбички, брошки и обеци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР