С експерименти за пречистване на вода, рециклиране, разграждане на пластмаси

...
С експерименти за пречистване на вода, рециклиране, разграждане на пластмаси
Коментари Харесай

Безплатна научна програма за 300 ученици стартира BASF в България

С опити за филтриране на вода, преработване, разграждане на пластмаси и приемане на метал от железни боклуци започва научната стратегия BASF Chemgeneration в България. Първите лаборанти бяха възпитаници от 31 СОУЧЕМ „ Иван Вазов “. Научната стратегия на BASF Chemgeneration обгръща 8 страни от Централна и Южна Европа в партньорство с най-престижни научни и просветителни институции в цяла Европа, в това число и СУ „ Климент Охридски “. Целта е посредством практиката да образова учениците за смисъла на химията и естествените науки за основаването на стабилно бъдеще.
„ Естествените науки, новите материали и модерните технологии имат все по-голяма роля в опазването на околната среда и устойчивото развиване на планетата “, посочи при откриването на програмата ръководещият шеф на БАСФ ЕООД - България Марина Буковиц. Тя е безапелационна, че просветителните стратегии, ориентирани към децата са най-хубавият метод да опазим природата и да понижим използването на естествени запаси и изрази увереност, че програмата Chemgeneration ще покаже на учениците смисъла на науката за човечеството. Тя е ориентирана към гимназиалните възпитаници, с цел да им покаже какъв брой значимо е отношението към природата за бъдещето на цялото човечество. „ Целта ни е да утвърдим прехода от линейна към кръгова стопанска система и да научим учениците на най-различни способи и способи по какъв начин може наново и за трети път да се употребяват артикули “, уточни Марина Буковиц. „ Мисията на програмата е освен да разпространява химията, само че и да запознае гимназиалните възпитаници със завладяващата страна на химията, с цел да схванат по какъв начин естествените науки оказват помощ за устойчивото бъдеще “, добави тя.
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова приветства самодейността и изрече убеденост, че изгодите за учениците ще са огромни, защото те освен ще учат химия, само че и ще виждат приложимостта ѝ. „ Скучните предмети в действителност са извънредно забавни тогава, когато видите тяхната употреба “, сподели тя на учениците, директно преди да се трансфорат в лаборант-химици и да пробват да основат чиста вода от сини и жълти мътни течности.

Такива и доста други опити ще бъдат провеждани на територията на ТехноМеджикЛенд с групи от по 20 възпитаници от разнообразни учебни заведения в границите на програмата. Тя ще протече в общо 15 на практика семинара, тъй че 300 възпитаници ще могат да се срещнат с програмата. Експериментите, които ще се извършват демонстрират по какъв начин можем да се отървем от отпадъците и да ги вкараме още веднъж в приложимост, заяви ръководителят на програмата в България доцент Лъчезар Христов, учител в Софийския университет „ Климент Охридски “.
Той изнесе първата лекция пред нетърпеливите експериментатори, в която им обърна внимание на нуждата от нулев боклук, т.е. да преминем към кръгова стопанска система.
" 15 милиарда дървета умират всяка година, което е двойно повече от цялото население на Земята, т.е. поради всеки човек умират по две дървета всяка година ", уточни доцент Христов.
„ Полиетиленовите пликчета, каквито ни дават във всеки магазин се създават с необикновено скорост – броят им нараства със 160 хиляди всяка минута, което може да опраши земята няколко пъти. За една година се създават, продават и употребяват към 5 трилиона такива пликчета. От тях към 1% влизат в повторна приложимост, останалите 99% отиват на сметището, което е непрекъснат източник на боклуци “, сподели още доцент Христов и предизвести, че в случай че продължаваме по този начин ще ни глътнат, няма да има къде да стоим.
" 90% от суровините се трансформира в боклук преди още да е подготвен продукта, който се прави от тях, а 80% от готовите произведения стопират да се употребяват след 6 месеца ", посочи още доцентът и даде образец с мобилните телефони, които постоянно сменяме за по-нов модел.
Генерирането на нови и нови отпадъци и нови и нови сметища е огромна заплаха, подчертава доцент Христов. „ Боклуците освен загрозяват и стесняват виталното ни пространство. Те съставляват непосредствена заплаха за нашия живот, тъй като не можем да ги изолираме от околната среда да не стават част от кръговрата на водата и да не попадат в чиниите ни. Ние ги изяждаме и към този момент страдаме и ние. Такива проблеми към този момент се виждат ясно – в човешката кръв се виждат навсякъде субстанции, които въобще не би трябвало да са там и които идват тъкмо от този циничен кръг на противоположното попадане на отпадъците в това, което ядем и пием “, уточни той.
Интерактивните семинари по химия ще се организират всеки втори петък от 14:00 часа в ТехноМеджикЛенд, София Тех Парк. За присъединяване могат да аплайват единствено учители и учебни заведения, а детайлностите и формулярите са налични в просветителния портал на програмата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР