С едно от последните си решения депутатите от 46-ото Народно

...
С едно от последните си решения депутатите от 46-ото Народно
Коментари Харесай

НОИ няма да разкарва хората с намалена пенсия за преизчисление

С едно от последните си решения депутатите от 46-ото Народно заседание направиха услуга на родените след 1959 година българи, които се обезпечават за втора пенсия. По предложение на служебния кабинет Народното събрание задължи Националния застрахователен институт да направи служебно преизчислението с нов коефициент на редукция на към този момент отпуснатите съществени пенсии в понижен размер. Това стана със заключителни разпореждания в закона за актуализация на бюджет 2021, които променят Кодекса за обществено подкрепяне. Промяната се случи с помощта на намесата на омбудсмана Диана Ковачева, която настоя Национален осигурителен институт да улесни хората.

Казусът е обвързван с едно от двете преизчисления, които са в публичното внимание сега. За разлика от огромното преизчисление на всички пенсии от 25 декември, това визира единствено към 172 000 пенсионери, които се обезпечават за втора пенсия, само че към този момент получават държавна пенсия в понижен размер. За тях и за всички, които занапред ще се пенсионират с две пенсии, от 1 септември влезе в действие нов, по-справедлив коефициент на редукция. Той би трябвало да падне от към 24% до този миг на 10%.

В предходния вид на този текст, гласуван от болшинството на ГЕРБ предходната година, хората трябваше сами да преценяват дали желаят преизчисление. От него обаче се чака да завоюват доста дребна част от тези 172 000 пенсионери, защото множеството получават инвалидни пенсии в най-малък размер. Според данни на Национален осигурителен институт при към 15 000 пенсионери разликата ще е по-чувствителна, защото те получават пенсия за застрахователен стаж и възраст. След като новият коефициент на редукция влезе в действие, пенсионните сдружения посъветваха тези 15 000 пенсионери бързо да изискат преизчисление от Национален осигурителен институт, с цел да получат по-скоро по-високите си пенсии. Иначе срокът за преизчислението е 30 септември 2022 година

Според омбудсмана Диана Ковачева остарялата наредба на закона създаваше заплаха доста хора да се разкарват на вятъра до Национален осигурителен институт и да рискуват здравето си, да се получат скупчвания още в първите дни или пък хората да отсрочат по-високата си пенсия поради пандемията и по този начин несправедливо да търпят негативи. Затова тя предложи на шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов да се направи служебно преизчисление.

Промяната не съумя да се класира за мъчителното приемане на актуализацията на пенсионния бюджет, която с помощта на номерата на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се проточи три дни, само че откри място в огромния бюджет, като от името на служебното държавно управление я припозна Деляна Пешева от Има Такъв Народ.

 

ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ

Още една смяна не можа да пробие популизма при гласуването на пенсиите, само че най-малко откри място в актуализацията на огромния бюджет. При дебатите за бюджета на държавното публично обезпечаване Мая Манолова не съумя да се пребори с сътрудниците си за нарастване на обществената пенсия за неработоспособност. Става дума за мизерна сума пари до края на годината - от порядъка на 4 млн. лева Това са пенсиите на хората с най-тежки увреждания, които в никакъв случай не са можели да работят. До 18-ата си година тези българи получават 930 лева месечно, след което поддръжката им пада на мизерните 178 лева обществена инвалидна пенсия, без по някакъв метод положението им да се е подобрило.

Тези пенсии са обвързани със обществената пенсия за напреднала възраст - за хората с над 90% увреждане размерът е 120% от обществената пенсия, а за тези със 71 до 90% увреждане е 110%. Сега тези проценти малко се завишават - надлежно на 135 и 125 на 100. Така от 1 октомври хората с над 90% увреждане ще получават 200.76 лева (при 178.45 лева сега), а тези със 71-90% - 185.89 лева (при 163.58 лева сега).

От Нова година тези пенсии би трябвало да се усилят още - на 25 декември обществената пенсия за напреднала възраст би трябвало да стане 170 лева Така хората с над 90% ще получават 229.50 лева, а тези със 71-90% - 212.50 лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР