С едно-единствено изречение Европейският съвет отложи със 7 месеца темата

...
С едно-единствено изречение Европейският съвет отложи със 7 месеца темата
Коментари Харесай

Октомври ще бъде май за Северна Македония и Албания

С едно-единствено изречение Европейският съвет отсрочи със 7 месеца тематиката за разширението на общността и приобщаването на Западните Балкани. Съветът " ще се върне към разискване на тематиката " Разширяване на Европейски Съюз " преди срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, която следва да се организира през май следващата година в Загреб в границите на Хърватското председателство ". Това умозаключение беше признато от водачите на Европейския съвет през днешния ден по предложение на министър-председателя Бойко Борисов.
Според него заключението е в съгласие и подкрепено от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и немския канцлер Ангела Меркел. " Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания ", посочи министър председателят Борисов и добави: " Вече имаме изречение, което дава тази вероятност, за която толкоз настоявахме. Предложих го и за наслада сътрудниците го одобриха ".
Пред медиите министър председателят Борисов заяви още, че България и още пет страни – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до Екологичен потенциал и Европейска комисия за Пакета „ Мобилност I “, като задачата е той да бъде преразгледан. " Толкова доста кръпки му се сложиха, че към този момент загуби първичния си смисъл ", безапелационен беше министър-председателят Бойко Борисов.
В писмото, инициирано от шестте европейски страни, измежду които е и България, се показва, че е нужна задълбочена полемика, която взима поради националните специфики на всички страни членки, в това число на тези, които се намират на външните граници на Европейски Съюз. " Няма да приемем ограничения, които основават ненужни разделения в Европейски Съюз. Ние сме мощно уверени, че новите законодателни ограничения би трябвало да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те би трябвало да запазят конкуренцията в транспортния бранш на Европейски Съюз, без да слагат нашите компании в по-лоша позиция, в сравнение с компании, произхождащи от трети страни ", се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличение броя на празните курсове на камионите, което автоматизирано значи и съществени спомагателни стотици хиляди тонове въглеродни излъчвания годишно.
Шестимата министър председатели приканват Европейския парламент и Комисията деликатно да проучват предложенията, свързани с Пакета " Мобилност I " и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани ограничения преди предговорите да продължат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР