С едни кратковременни намеси и един минимален бюджет да се

...
С едни кратковременни намеси и един минимален бюджет да се
Коментари Харесай

С кратки намеси и минимален бюджет реновират площада пред НАГ

С едни кратковременни намеси и един най-малък бюджет да се пристъпи към опазване на пространството за пешеходци и да се обвържат знаковите детайли, които в историята са се насложили в центъра на града.

Това съобщи за News.bg основният проектант Здравко Здравков във връзка представянето на плановете за облагородяване на пространството пред Направление " Архитектура и градоустройство (НАГ)

Очаква се да има възстановяване на пешеходната зона, пазарни сергии, слагането на пейки , в допълнение озеленяване и места за сядане, което да стане по-приятно и приветливо за хората.

Проектите са дело на млади архитекти и ще бъдат разисквани в границите на уличния фестивал Урбатон Фест . Целта на фестивала е да оживи градското пространство и да показа вероятните архитектурни решения за превръщането на паркинга пред НАГ в хубав и комфортен площад.

По думите му площадът е завзет от повече от 20 автомобила, като задачата е да покажем по какъв начин с едни кратковременни намеси площадът да бъде припознаван от хората като място за отмора. Крайното решение ще планува много по-сериозни намеси и експондиране на археологията, изясни архитек Здравков.

От своя страна ръководителят на гражданската организация " Спаси София " Борис Бонев разяснява за News.bg, че е необяснимо по какъв начин е допустимо д а бъде позволено едно такова място като площада пред НАГ да стане паркинг на коли. Селектирани са два плана за площада, с цел да може всички жители да дойдат, да ги прегледат, да кажат какво мислят и по-късно журито да вземе решение кой от двата плана да бъде осъществен.

В София могат да се случват качествени и основни промени на градската среда, без да се влагат доста пари , евтини и бързи за реализация решения, сподели още Бонев. Предвиждат се повече пейки, озеленяване, осветяване и дребни козметични промени.

Борис Бонев се надява всички ние да поддържаме и пазим градската среда, с което приканва всички жители да бъдат виновни към градската среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР