С една или две седмици ще бъдат изместени изпитите след

...
С една или две седмици ще бъдат изместени изпитите след
Коментари Харесай

МОН: Местим малките матури заради карантината

 С една или две седмици ще бъдат изместени изпитите след седми клас, в случай че карантината продължи повече време. Това планува един от разновидностите на просветителното министерство, изясни пред " Дарик " просветният министър Красимир Вълчев.

Националното външно оценяване за седмокласниците е планувано за втората седмица на юни. Изпитът по български език и литература е на 9-ти, а по математика на 11-ти. Ако миниматурите бъдат изместени, те ще се проведат надлежно третата или четвъртата седмица на юни, което може да докара и до промени в графика на план-прима в гимназия.

Ако изпитите се проведат две седмици по-късно, тогава периодите ще се изместят със седмица, изясни министърът. Ако външното оценяване след седми клас се измести единствено със седмица напред, то графикът с действия по план-приема остава същият.

Датите на държавните зрелостни изпити към този момент няма да имат смяна, сподели Вълчев. Матурата в 12-ти клас по български език и литература е на 20-ти май, а по математика на 22-ри. Дали и за по кое време ще бъдат изместени изпитите, които служат и за вход в университет, зависи и от вузовете в цяла Европа.

" В 12-ти клас изпитите ще са координирани с останалите европейски страни. Ако всички изместят външните оценения и държавните зрелостни изпити, ще го създадем и ние. Имаме малко запас да ги изместим. ", изясни просветителният министър.

Промяната в датите на изпитите и дали ще се отучва зависи от това по кое време учениците се върнат в класните стаи. " Казали сме, че отдалеченото образование ще продължи най-малко две седмици, само че изключителното състояние е до 13-ти април и е доста евентуално дотогава да продължи обстановката. ", сподели Вълчев.

Ако присъствената форма на образователния развой бъде възобновена до Великден, нямало да се наложат огромни промени. Тогава елементарно материалът елементарно можело ще бъде преструктуриран. Проблем ще бъде, в случай че отдалеченото образование продължи и след Великден или до май месец.

" Тогава ще се наложи по-голямо преструктуриране, повече отучване от лятната почивка ", посочи просветният министър. В този случай учениците може да имат няколко образователни съботи, да имат часове в края на юни и началото на юли, както и да стартират образователната 2020/2021 по-рано от 15-ти септември.Сред запаса за наваксване на образователния материал са и часовете за превъзмогване на обучителните усложнения.

" За децата, които не са присъединили в отдалечено подготвени,ще има наложителни спомагателни дни. Може и края на юни, началото на юли, началото на септември. Казано по-друг метод – някои ще отучват повече ", добави Вълчев.

Той увери, че нулева образователна година няма да има без значение по какъв метод ще се развие ситуацията. " Имаме доста разновидности докога ще продължи образователната година, само че при всички общото е, че няма да има нулева година. ", съобщи министърът.

Част от отдалеченото образование също ще бъде приравнена за образователно време. " Дали ще бъде един за два дни, или два за три ще зависи от това какво е регистрирано. Най-често не стига времето за затвърждаване и извършения на образователния материал. В отдалечената форма използваме това. ", изясни министърът и посочи, че най-малко 80% от часове от една образователна година би трябвало да бъдат извършени, с цел да бъде усвоен образователният материал. Затова и от МОН са споделили, че са нужни още 30-35 образователни дни съгласно стадия на образование.

95% от учебни заведения имали цялостна форма на отдалечено образование през първата седмица на онлайн образованието. Останалите 5% заявили частична, уточни Вълчев. 500 учители нямали техническа опция и по тази причина някои от тях са взели техника от учебните заведения. Не всички деца са се присъединили в отдалеченото образование, тъй като нямат компютър вкъщи.

" Около 5% от децата нямат устройства у дома. Но даже да имат смарт устройство, то не всеки път е уместно или те не са задоволителни, тъй като и родителят може да работи от у дома или децата да са повече от устройства ", изясни повода министъра. Затова от МОН са предложили асинхронната форма на образование, при която детето не би трябвало да стои непрекъснато пред онлайн платформата.

За идната седмицата пък задачата била организацията на часове да бъде по-добра, да се дефинира кой преподавател с кои класове работи в даден ден, с цел да не се струпва доста материал на учениците за ден.

" Трябва да се приоритезират  образователните предмети като математика и български, където знанията са надграждащи. Докато по география и история от учениците се изисква да четат повече през времето, в което не са пред компютъра. ", счита министърът.

Вълчев благодари на родителите без чиято поддръжка при по-малките възпитаници от 1-ви до 7-ми клас отдалеченото образование е нямало по какъв начин да се организира. " С рецесията се случи една миниреволюция в образованието - с прехода към отдалечено образование, взаимоотношението сред учители и родители, за което доста пъти сме казвали, че е основно, с прекосяването на нови способи на образованието ", съобщи министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР